Skrb za vašo kopalnico

Če svojega avtomobila ne bomo redno vzdrževali, vsi vemo, da bo slej ko prej zarjavel in se na koncu pokvaril. Tudi vaša kopalnica potrebuje redno skrb, ne glede na to, ali je velika ali majhna, da boste lahko v njej uživali dlje.

Sito za enostavno čiščenje pršnega kanala

Kratki nasveti za čiščenje vaše kopalnice

Vse o pomembnosti rednega čiščenja svoje kopalnice lahko preberete v članku »Brezhibno čisto vse do vogalov«. To velja tudi za pršno podlago, pri kateri se z rednim čiščenjem površine znebite tistih neprijetnih oblog. Druge reči vzamejo malce več časa, vendar se jih je vseeno treba redno lotiti, npr. čiščenje pršnega odtoka ali pršnega kanala. Sito je mogoče enostavno in hitro odstraniti in očistiti, odtok ali kanal pa je treba občasno temeljito očistiti, sicer lahko ostanki mila ali druga umazanija prepreči pravilen odtok vode.

Hitro odtekanje vode

Kadar čistite odtok, ne pozabite hkrati očistiti še sita. Ljudje z dolgimi lasmi zelo dobro poznajo težave z zamašenim odtokom. Lasje se ujamejo v odtoku, zaradi česar voda težje odteka. Čeprav je odstranitev sita v umivalniku zelo enostavna, pa naloga ni tako enostavna v prhi ali kadi, saj ga je tam treba najprej razstaviti. Čeprav na kanalu YouTube najdete veliko dobrih (in manj dobrih) idej, vam priporočamo, da najprej lase odstranite z dolgo pinceto. S tem ne boste poškodovali sita ali cevi in boste hkrati prihranili nepotrebne stroške popravila. Tudi preliv umivalnika je treba redno čistiti. Popršite standardno čistilo v luknjo in ga pustite delovati. S tem boste preprečili neprijetne vonjave in nabiranje vodnega kamna.

Nasveti za čiščenje vaše kopalnice

Če voda v stranišču ves čas teče, je lahko to znak, da umazanija blokira splakovalni ventil. Ventil je nameščen s silikonskim tesnilom čez odvod na spodnjem delu splakovalnika. V normalnih okoliščinah odvod blokira ventil. Če se umazanija, npr. usedline iz splakovalnika, zagozdi med tesnilom in odvodno odprtino, lahko zablokira splakovalni ventil. Naslednji videi prikazujejo, kako lahko ventil zelo enostavno očistite, tudi v primeru podometnih splakovalnikov.

Čiščenje podometnega splakovalnika Geberit Sigma
Čiščenje nadometnega splakovalnika Geberit Sigma

Bodite previdni!

Upoštevajte, da nosite vso odgovornost za vzdrževanje, ki ga izvajate, in da ste odgovorni za vso povzročeno škodo. Večina nosilcev je namreč plastičnih in se lahko zlomijo ali poškodujejo zaradi neprimernega rokovanja. Običajno notranjosti splakovalnika ni treba čistiti. Dejansko lahko s tem večje dele oblog skrušite in zamašite splakovalnik. V najslabšem možnem primeru bo moral vodovodar razstaviti celotno stranišče. Pazite, da med odstranjevanjem sifona ne boste česa zlomili. Kot star pregovor pravi: premisli, šele potem stori – ali v tem primeru: obrni. In če ste v dvomih, se vedno posvetujte z vodovodarjem.

Če svojega avtomobila ne boste redno servisirali, bo zaradi rje razpadel. K dolgotrajnemu užitku pripomore tudi temeljit servis v kopalnici. Začne se s čiščenjem površin keramičnih izdelkov in armatur, nato z vzdrževanjem odtoka za tuš ali tuš kanaleto, pa vse do čiščenja splakovalnika.

Tuš

Tuš

Geberit CleanLine olajša čiščenje pod prho (© Geberit)

Pomembno je, da redno čistite kopalnico. To velja tudi za tuš: redno čiščenje površine zagotavlja lep videz kadi brez neuglednih oblog vodnega kamna. Druge stvari zahtevajo malo več časa, vendar jih je treba kljub temu izvajati redno. Sem sodi čiščenje tuš odtoka ali tuš kanalete. Sifon za lase in dlake je enostavno odstraniti in očistiti, a tudi odtok in kanaleto je treba vsake toliko časa temeljito očistiti. Ostanki mila in umazanije lahko povzročijo zamašitev odtokov.

Izdelki, ki so enostavni za uporabo

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici