Načrtovanje kopalnice brez ovirpriporočila tetraplegika

Kako pomembna je kopalnica brez ovir v vsakdanjem življenju za osebe na invalidskem vozičku? Na kaj morate biti pozorni pri gradnji ali prenovi kopalnice? In kateri so glavni nasveti, ki jih je potrebno upoštevati pri montaži WC školjk, umivalnikov, prh in ostalih elementov v kopalnici. Ni treba posebej poudarjati, da so ljudje, ki jih neposredno zadevajo težave s kopalnico brez ovir, najprimernejši za odgovor na sledeča vprašanja, zato smo se pogovarjali s Petrom Roosom iz švicarskega centra za paraplegike (SPC) v Nottwilu v Švici, da bi izvedeli več. 38-letni Peter je bil udeležen v nesreči, zaradi katere je ostal na invalidskem vozičku, in je privolil v pogovor z nami o zelo osebni temi: kopalnici.

Peter Roos v invalidskem vozičku ob umivalniku v kopalnici brez ovir (© Ben Huggler)

Kako pomembna je kopalnica za vas?

No, zagotovo igra veliko večjo vlogo v mojem življenju kot nekoč! Odkar sem tetraplegik, sem vedno odvisen od tuje pomoči, zato mi je toliko bolj pomembno, da čim več lahko naredim sam – vsaj kar se tiče kopalnice. Tu naj poudarim, da ne morem več nadzorovati lastnega gibanja črevesja ali mehurja. Proces praznjenja črevesja je nekaj, kar se je treba na rehabilitaciji znova naučiti in vaditi in zlahka traja od 30 do 60 minut. Zato so dobra osvetlitev, veliko prostora in primerno zračenje v kopalnici pravi plus.

Ali imate doma običajno WC školjko?

Imam stensko WC školjko daljše dimenzije. Z vozičkom se lahko pripeljem čisto do nje in se nato prestavim na WC sedež. Nekaj, kar je zame manj standardno, je WC sedež: potrebujem nekaj, kar mi daje oporo, kot je naslon sedeža, saj nimam stabilnosti. Če WC sedež pade preveč nazaj zaradi daljše dimenzije WC školjke, kar se zgodi včasih v hotelih, moram za sedež zatlačiti blazino, da se lahko naslonim nanj.

Kakšen bi bil za vas idealni prostor za umivalnik?

Najpomembnejše mi je, da se lahko z invalidskim vozičkom zapeljem pod umivalnik, da se moj trebuh dotakne roba, samo tako imam dovolj stabilnosti, da lahko kaj naredim. To pomeni, da mora biti odtok vgrajen tako, da me ne ovira, kar je seveda odvisno do gradnje in pravilno bi bilo , da je izoliran, da si ne opečem nog. To se mi je že zgodilo, saj zaradi pomanjkanja občutka v nogah ne morem vedeti, kdaj je kaj prevroče. Plus zame je, ko se ogledalo lahko spusti čim bližje umivalniku. Obstaja sicer možnost, da bo armatura malo v napoto ogledalu in se poškropi po steklu, vendar ni potrebno veliko, da se ga obriše. Ker nimam veliko moči v rokah, pogosto težko odprem klasično armaturo. Zato je zame najboljša možnost armatura z eno ročko, ki je dovolj dolga, da jo dosežem.

Kaj pa prostor za prhanje?

Prha mora biti zasnovana tako, da mi omogoča, da se zapeljem naravnost noter in se pomaknem na sedeža. Plus je tudi, če je dovolj prostora, da obrnem invalidski voziček, ko sem pod prho, vendar je to bolj razkošje kot nuja. Doma sem imel tako postavljeno prho, vendar potrebuje vsaj osem kvadratnih metrov prostora v kopalnici.

Imate še kakšne nasvet za kopalnico brez ovir?

Element, ki ga nesemo spregledati so kopalniška vrata, sej ni pomembna samo njihova širina. Doma imam drsna vrata, ki so zagotovo najboljša opcija. Običajna vratna krila zavzamejo veliko prostora, poleg tega pa se moram okoli njih vsakič voziti.

Kaj pa naredite, ko niste doma?

Obstaja aplikacija, ki se lahko uporabi za iskanje hotelov in restavracij, ki so prilagojene za gibalno ovirane osebe, vendar običajno vseeno prej pokličem in preverim. Kljub temu še vedno včasih na koncu ugotovite, da prostori niso ravno takšni, kot so obljubljali, tako da ugotovite, da se toaleta uporablja kot shramba na primer. Potujem tudi v tujino z reprezentanco v ragbiju na invalidskih vozičkih. Tekmovali smo na turnirjih po vsem svetu in videl sem pošten delež hotelov. Na splošno je v redu, če se dobro pripraviš, včasih pa je potrebno le malo improvizacije.

Pogovoru s Petrom Roosom v švicarskem centru za paraplegike v Nottwilu (© Ben Huggler)
Peter Ross
Pred trinajstimi leti se je Peter Roos poškodoval v nesreči pri plavanju, zaradi česar je v trenutku ostal paraliziran od vratu navzdol. Svoje življenje je moral začeti znova. Danes lahko opravlja pisarniško delo, se igra s svojimi otroki, vozi avto in ne samo igra ragbi na vozičkih, ampak tudi predstavlja državno reprezentanco. Oglejte si naš seznam za dodatne nasvete o načrtovanju kopalnice brez ovir.