Manj odpadkov v kopalnici

Evropejci v povprečju proizvedejo 480 kilogramov smeti na leto, kar je očitno preveč. Dobra novica pa je, da se 47% smeti reciklira ali kompostira in ta številka naj bi se še povečala (vir: euronews.com). Čeprav je vedno več smeti mogoče ponovno uporabiti, je cilj zmanjšati količino smeti, ki nastane na osebo. Spodaj je pet nasvetov za manj odpadkov v kopalnici Geberit.

Koaplnica s tuš WC-jem
Izberite točko na sliki

Kdor se želi izogniti odpadkom v kopalnici, mora med drugim upoštevati naslednje točke:

  • Kaj v resnici rabim v kopalnici? Ni vse, kar se oglaša v oglasih, na koncu dober nakup. Pravzaprav lahko nekatere predmete naredite celo sami. Doma narejena mila so na primer trenutno zelo v modi in jih je enostavno narediti.
  • Kakšne so možnosti za zmanjšanje uporabe klasičnih toaletnih izdelkov za ženske, kot so tamponi in higienske brisače?
  • Mogoče je vredno razmisliti o tuš WC-ju. Poleg dodatnega udobja pri obisku stranišča lahko prihranite tudi toaletni papir.

Naše rituale v kopalnici spremljajo številni izdelki, ki s seboj prinašajo veliko plastičnih odpadkov. Vsak prebivalec Evrope proizvede povprečno 480 kilogramov odpadkov na leto. Te odpadke lahko znatno zmanjšate - tudi v kopalnici. Tukaj si oglejte sedem naših nasvetov za manj odpadkov v kopalnici.

Nasvet 1 - Deodorant

Plastični odpadki so največji problem v kopalnici. Toda pogosto se je temu mogoče izogniti, če izberete prave izdelke. Zakaj bi se na primer držali deo spreja? Običajno so v kovinski ali plastični embalaži. Ampak v resnici ne potrebujete spreja. Kremni deodoranti so idealna alternativa. Običajno so v stekleni posodi ali kovinski pločevinki, ki jo je mogoče ponovno uporabiti.

Nasvet 2 - Zobna ščetka

Običajno je ročaj zobne ščetke iz plastike, ščetine pa iz najlona, torej tudi iz plastike. Zobozdravniki priporočajo menjavo zobne ščetke vsake tri mesece. To pomeni štiri zobne ščetke na leto na osebo. To pa pomeni milijone zobnih ščetk na leto. Če namesto tega kupite bambusovo zobno ščetko, se izognete plastičnim odpadkom. Bambus je ena najhitreje rastočih surovin na planetu – v samo enem dnevu lahko zraste do enega metra v višino.

Družina si umiva zobe

Nasvet 3 - Zobnapasta

Običajna zobna pasta je v plastični embalaži – in navsezadnje nikoli ne morete dobiti vsega iz tube. Toda obstaja nova alternativa, ki ponuja nič odpadkov: tableta zobne paste. Tableto daste v usta, jo žvečite, dokler se ne pojavi rahla pena, nato pa si umijete zobe z zobno ščetko kot običajno.

Nasvet 4 - Milo

Še pred nekaj desetletji je bil kos mila standard v kopalnici. Danes je v modi tekoče milo, ki je običajno v plastični steklenici. Trdno milo je v papirnati embalaži in dejansko je sorazmerno enostavno narediti lastno milo doma. Preprost način, da se poslovite od še enega plastičnega izdelka v kopalnici.

Geberit Selnova kopalniško pohištvo

Nasvet 5 - Šampon

Za vaše lase obstaja tudi alternativa brez plastike. Namesto običajnega šampona iz plastične embalaže raje pri tuširanju uporabite trdi šampon. Videti je kot navaden kos mila in je zelo enostaven za uporabo: kos mila podrgnete med vlažnimi rokami, da nastane nekaj pene. To uporabite za penjenje las in jih nato sperite z vodo kot običajno. In iz kopalnice ste pregnali še en odpadni produkt iz plastike.

Nasvet 6 - Ženski vložki in tamponi

V življenju ženske v povprečju potrebujejo od 10.000 do 17.000 tamponov in higienskih vložkov. Toda namesto običajnih izdelkov za enkratno uporabo bi lahko ženske začele uporabljati menstrualne skodelice. Te skodelice so običajno izdelane iz medicinskega silikona, z drugimi besedami plastike. Po uporabi pa jih je mogoče očistiti in nato uporabiti znova in znova. V najboljšem primeru lahko menstrualna skodelica traja več let.

Nasvet 7 - Toaletni papir

Številni rituali v kopalnici so za marsikoga ukleščeni. Nekaterim je na primer popolnoma nepredstavljivo, da bi zadnjico čistili s čim drugim kot s papirjem. In vendar je tuš WC veliko bolj higienska alternativa. Umivanje morebitnih umazanih delov z vodo je veliko bolj čisto in tudi neverjetno prihrani toaletni papir. Zato je vsekakor vredno razmisliti o spremembi rutine na stranišču.

Izdelki za več čistoče kopalnice