Nelagodna tema stranišč

Pred iznajdbo stranišča s splakovanjem v 18. stoletju so se ljudje z lahkoto in brez sramu olajšali dobesedno kjer koli izven hiše. Šele v 20. stoletju so stranišča postala bolj pogost pojav v zasebnih domovih, do takrat pa so bila rezervirana za zelo maloštevilno elito. Bolj kot so prostori s straniščem postajali zasebni, bolj zadržani so ljudje postajali, ko so jih morali uporabljati. To je šlo celo tako daleč, da je dandanes nekatere celo sram toaletni papir postaviti v nakupovalni voziček ali ga domov odnesti tako, da ga vsi vidijo.

Ženska na stranišču

Doma je najlepše

Najraje uporabljamo domače stranišče, ker nas tam ni treba skrbeti, da bi za seboj pustili neprijetne sledi ali vonjave, kot se lahko zgodi, ko moramo na poti uporabiti javna stranišča. Zato ne želimo stranišča uporabiti v službi in čakamo, da pridemo zvečer domov in stranišče uporabimo povsem brezskrbno. To je razkrila reprezentativna raziskava, ki jo izvedel raziskovalni inštitut Forsa. 69 % vprašanih je povedalo, da za praznjenje svojega črevesja raje uporabijo domače stranišče.* Znano okolje igra tukaj odločilno vlogo. Po mnenju Nicka Haslama, avstralskega profesorja psihologije, vse, kar čutimo in mislimo, neposredno vpliva na naše telo, in to velja tudi za naše izkušnje uporabe stranišča. In ker se doma počutimo varno in udobno, lahko tam tudi svoje črevesje izpraznimo ustrezno. Posledično lahko stranišče uporabimo brez težav.

Trikrat hura za stranišče

Ste si kdaj res dobro ogledali svoje stranišče? Verjetno ne, kajne? Škoda, ker bi si tako pomembna iznajdba zaslužila več pozornosti. Navsezadnje uporabljamo stranišče vsak dan in prav slednje neposredno vpliva na naše dobro počutje. Poleg tradicionalnih modelov stranišč lahko sodobna stranišča vključujejo tudi vgrajeno funkcionalnost prhe in enoto za odvajanje neprijetnih vonjav. Takšne funkcije ponujajo povsem nove dimenzije čistoče in dobrega počutja po obisku stranišča.

* Rezultati raziskave Forsa o uporabi stranišča v Nemčiji, ki jo je naročilo podjetje Geberit.

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici