Majhen tloris? Pa kaj potem?

Kopalnice z majhnim tlorisom in pohištvom za umivalnik Smyle

Če imate kopalnico z zelo malo prostora, ste seznanjeni s težavo. Kopalnica bi res morala biti prostor za umik in sprostitev, vendar je tloris majhen, prostor za shranjevanje je na premiju in možnosti oblikovanja so omejene. Kako torej spremeniti majhno kopalnico z le nekaj kvadrati v pravo sanjsko kopalnico? Tu nastopi skrbno premišljena zasnova prostora.

Različne ankete in študije kažejo, da je kopalnica prostor, kjer si ljudje želijo uživati ​​v miru in tišini ter se preprosto sprostiti. A če je soba povprečne velikosti, ne ostane veliko prostora za pravo oazo dobrega počutja. Če mora biti v kopalnici poleg WC školjke, umivalnika in prhe ali kadi še prostor za dekoracijo ali pohištvo, postanejo stvari tesne.

In stvari postanejo še težje, če je treba upoštevati naklone streh. Obstajajo pa načini, kako nadgraditi majhno kopalnico – tudi z majhnim proračunom in četudi se vaša mini kopalnica po dimenzijah in tlorisu ne približa moderni kopalnici iz sijajne revije.

Malo prostora v kopalnici: pravilno načrtovanje in oprema

Kopalnica z umivalnikom Selnova

Aplikacije in orodja za načrtovanje vam lahko pomagajo najti popoln dizajn za vašo kopalnico. Dobra ideja lahko naredi majhno sobo bolj prostorno in prijetno.

Da bi iz tlorisa majhne kopalnice dobili čim več, je trik v tem, da zmanjšate zgolj funkcionalne elemente na minimum. Na primer, pomaga skriti stvari, kot sta splakovalnik in sifon v steno. Prav tako je dobro, da se odločite za primerno, prostorsko varčno omarico za umivalnik. S tem lahko rešite dve težavi hkrati: ne vidite več sifona in vodovodnih cevi, pohištvo pa nudi dodaten prostor za shranjevanje pod umivalnikom.

Druga možnost je uporaba polovičnih ali sobnih inštalacijskih sten. Te stene skrivajo tehnologijo. To lahko poveča faktor udobja v majhni kopalnici.

Sedem nasvetov za oblikovanje majhnih kopalnic

Kopalniška oprema Geberit Selnova
  • Uporaba keramičnih sanitarnih naprav, ki varčujejo s prostorom, kot kompaktne različice, z drugimi besedami ozkih dimenzij, je dobra ideja v kopalnici z majhnim tlorisom. Bolje kot je pohištvo usklajeno s keramiko, bolj umirjen in harmoničen je prostor.
  • Urejenost ustvarja prostor, zato je kopalniško pohištvo s premišljenimi odlagalnimi prostori dobra rešitev za majhen tloris. V takšnih primerih so še posebej uporabne omarice za umivalnik s predali ali omarice z ogledalom s prostorom za shranjevanje.
  • Velike ploščice so odlična izbira za majhno kopalnico, saj je manj fug. Stenska struktura je v majhnem prostoru videti bolj umirjena in kopalnica zato manj utesnjena.
  • V kopalnici je vredno posvetiti pozornost pravi osvetlitvi. Z optimalnimi svetlobnimi pogoji so lahko tudi kopalnice brez oken videti večje, toplejše in bolj vabljive.
  • Svetle in tople barve naredijo več iz majhne kopalnice. V kombinaciji s pravilno osvetlitvijo bo prostor videti večji.
  • Prosta območja povečajo prostor in naredijo prostor videti večji. Zato so stenski izdelki primerni za kopalnice z majhnim tlorisom. Viseča WC školjka ne le naredi prostor bolj zračen in prostoren, ampak tudi olajša čiščenje.
  • V majhni kopalnici so zelo priporočljivi naravni materiali, kot sta kamen in les. Pomagajo narediti prostor privlačen in udoben.

Izdelki za več prostora v kopalnici

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici