Vzdušje penthousa v kopalnici

Pri kopalnicah na najvišjem nadstropju je treba najti rešitve, kako zaobiti nagnjene strehe.

Če imate podstrešni prostor, se boste v nekem trenutku verjetno vprašali, ali bi iz njega kaj ustvarili ali ga preprosto pustili, takšnega kot je. Za številne so razširitev bivalnega prostora na podstrešni prostor dolgoletne sanje.

Skica kopalnice z navedbo popolnih mer višine za podstrešni prostor

Videz vara

Če si boste sanje drznili spremeniti v resničnost, lahko prostor v svojem domu dvignete na povsem novo raven. Ideja, da bi lahko dodaten prostor vsaj delno uporabljali kot kopalnico, je lahko zelo vabljiva. In dejansko je mogoče ustvariti kopalniški prostor v zatrepu, vendar ne pozabite, da lahko videz vara. Na tlorisu je dizajn morda res lahko videti prostoren, a se bo v resnici skrčil v precej povprečnega, ko se boste soočili z nagnjeno streho, saj bo ta drastično zmanjšala količino dejansko uporabnega prostora.

Ključ je v načrtovanju

Ohranjanje dobrega pregleda nad prostorom je ključnega pomena za kar največji izkoristek. Vprašajte se, ali dejansko potrebujete stranišče, umivalnik, prho in kad. Bi zadostoval en ali dvojni umivalnik? Potrebujete prho ali prostostoječo kad? Seznam pa se še ne konča pri tem. Ko opredelite svoje potrebe in ugotovite, kaj lahko naredite glede na razpoložljiva sredstva, sledi priprava najboljšega dizajna za vaš prostor. O nekaterih merilih ni mogoče razpravljati. Prha in omarica z ogledalom nad umivalnikom bosta najvišja predmeta v prostoru, medtem ko bo stranišče najnižji – brez zadržkov glede udobja ga lahko namestite pod poševno streho, če to dovoljuje višina kolenske stene (nizke stene). Enako velja za kad, saj boste v njej ležali. Prav tako je treba razmisliti o količini prostora, in to ne samo za posamezne predmete, temveč tudi glede na uporabnike – pazite, da se ne bo kdo zaradi premajhne višine udarjal v glavo.

Ustvarjanje prostornosti

S skrbnim pristopom lahko najdete popolno mesto za vse elemente svoje sanjske kopalnice. A to še ni vse, seveda: ko enkrat določite razporeditev, morate dodati nekaj detajlov, če želite ustvariti želeno vzdušje kot v penthousu. Vzorec ploščic, ki se nadaljuje skozi prostor v breznivojsko prho, je dober način, kako to doseči. In ker je v podstrešnih prostorih po navadi malo naravne svetlobe, se priporočajo svetle barve. Prav tako je dobro upoštevati, da bodo dizajni podstrešnih kopalnic neizogibno vključevali niše (navsezadnje prispevajo k čaru prostorov te vrste). Najboljši način za njihov izkoristek ni treba biti nič zelo praktičnega – če čudovit okrasni predmet pravilno umestite, bo že ta poskrbel za občutek prostornosti, ki ga iščete.

Izdelki za kopalnico

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici