Dodajanje lesenih poudarkov svoji kopalnici | Geberit.si

Dodajanje lesenih poudarkov svoji kopalnici

Dolgo je les veljal za neprimeren material za kopalnico, saj je bilo splošno mnenje, da bi se na njem prehitro razvila plesen. To dejansko preseneča, saj se les dolgo časa uporablja kot cenjen gradbeni material, pri gradnji ladij ter izdelavi oken – izdelkov, pri katerih se stiku z vodo ni mogoče izogniti. Trdno leseno pohištvo je bilo zgodovinsko gledano pogosto v kuhinjah, kjer nastaja veliko pare in pogosto prihaja do škropljenja vode.

Postopoma smo priča spreminjanju paradigme, kar zadeva les v kopalnicah. Pravi les lahko najdemo na tleh, na stenah v obliki plošč in v kopalniški opremi, medtem ko se tudi nadpultni umivalniki vse pogosteje nameščajo na kakovostne kose trdnega lesa. Danes lahko kupite celo lesene kadi in umivalnike.

To je dejstvo: les ustvarja dobro ozračje v prostoru

Les je živ material, kar pomeni, da vpija vlago in jo sprošča. To ima pozitiven učinek na zdravje in izboljša ozračje v prostoru. Poleg tega so nekatere vrste lesa znane po svojih protibakterijskih lastnostih, ki so posledica njihove visoke vsebnosti kisline. V kopalnici, kjer je higiena pomembna, je to kakovost, ki ni zanemarljiva.

Kaj morate upoštevati, če želite imeti les v kopalnici

 • Neobdelan les nima mesta v kopalnici. Vsak les mora biti obdelan z oljem, lakom ali barvo, da vanj ne bi vstopila vlaga. To velja tudi za reže in zatiče v elementih tal in lesenih profilih.
 • Izbira lesa je prav tako pomembna. Trden, težek les je še posebej odporen proti vlagi in je primeren za uporabo. O tem se je še pred nakupom najboljše posvetovati s strokovnjakom. Izbirate lahko recimo med orehovim lesom, lesom iz dreves Millettia laurentii, smrekovim in macesnovim lesom.
 • Tla morajo biti vedno povsem vodoodporna. Prav tako je treba spoje na vogalih zatesniti z ustrezno maso.
 • Lesene stenske obloge morajo biti vedno prezračevane od zadaj.

Insajderski nasveti

 • Priporočamo vam, da ne uporabljate borovega lesa na delih, ki so izpostavljena škropljenju, saj na tem lesu po daljšem stiku z vlago pogosto nastanejo glive, ki puščajo modre madeže.
 • Tudi hrast ni vedno najboljša izbira. Čeprav je ta les zelo trd, hitro pusti madeže, ko se na njem uporabljajo čistila.
 • V kopalnici se je dobro izogibati rdečemu lesu, kot sta merbau in jatoba, saj pri izpostavljenosti vlagi razvije neprivlačne odtenke.
 • Mimogrede: če boste upoštevali tukaj navedene smernice, kopalniškega lesa ni treba zaščititi s kemičnimi sredstvi proti glivicam in insekticidom.

Preproste smernice za nego

 • Najboljše je, če lahko vsakič, ko vodo v kopalnici poškropite, površino takoj pobrišete, da vodne kapljice sploh ne prodrejo v les.
 • Pazite, da korozivna čistila ne pridejo v stik z lesom.
 • Vlaga ne bi smela nikoli prodreti v les. Če uporabljate les, premazan z oljem, redno nanašajte olje za nego lesa. Tako les ne bo nabrekel in bo ostal zatesnjen. Prav tako bo odporen proti umazaniji.
 • Še eno nenapisano pravilo za kopalnico je, da je prezračevanje ključnega pomena.
 • Še eno nenapisano pravilo za kopalnico je, da je prezračevanje ključnega pomena.

Kopalniški izdelki s funkcionalnim dizajnom

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici