Črna kopalnica | Geberit.si

Črna kopalnica – trendi v oblikovanju kopalnic Z vidika arhitekta

Portret švicarskega arhitekta Andrina Schweizerja (©Judith Stadler & André Uster)

Ni nujno, da je kopalnica vedno bela. Po besedah ​​priznanega švicarskega arhitekta Andrina Schweizerja lahko črni izdelki naredijo močan kontrast, če jih uporabljamo zmerno in pametno kombiniramo.

Moški v kopalnici stoji pred ogledalom Geberit Option Plus Square in črnim kopalniškim pohištvom Geberit ONE (© Geberit)
Geberit ONE z enojnim umivalnikom in Monolith Plus iz črnega stekla (© Geberit)
Izdelki v črni mat iz kopalniške serije Geberit ONE (© Geberit)

Črna je izjemno priljubljena v notranjem oblikovanju. Kakšno je vaše mnenje o tem trendu kot arhitekt?

Andrin Schweizer: Nobena skrivnost ni, da arhitekti radi uporabljajo črno. Barva je povezana z resnostjo, eleganco in prefinjenostjo. Vedno se uporablja, ko želite narediti močan poudarek. Pri prenovi se mi zdi barva koristen način zavestnega razlikovanja med starim in novim. V mislih vidim na primer elegantno črno kuhinjo v stari kmečki hiši.

Črno barvo najdemo tudi v sodobnih kopalnicah, kjer so črne armature, pohištvo in dodatki. Kako lahko barvo izkoristite v celoti?

Pred nekaj leti sem prvič želel oblikovati kopalnico s črnimi armaturami in dodatki. Vendar mi ni uspelo, ker nekateri izdelki niso bili na voljo v črni barvi. Danes imamo vse na dosegu roke. Proizvajalci ponujajo številne linije izdelkov z različnimi površinami. Priporočam uporabo črne zmerno in zavestno, da ne zmanjšate njenega močnega vpliva. Raje izberite nekaj elementov in poudarite kontrast v kombinaciji z drugimi predmeti.

Kakšen vpliv imajo črne kopalniške armature ali pohištvo?

Črne armature izžarevajo občutek samozavesti. Nedvoumno trdijo, da tukaj živi ljubitelj dizajna, tisti, ki je izbral nekaj nekonvencionalnega in želi izstopati iz množice. Osebno uporabljam črno, ko želim ustvariti vzdušje, značilno za luksuzne toplice. Kopalnica je najbolj intimen prostor v hiši. Tukaj ste bolj neovirani, če je ozračje v prostoru temnejše in ni poudarjena vsaka guba na telesu.

Katere barve in materiali se najbolj podajo v kombinaciji s črno?

Črna se poda k vsemu – to je fantastična stvar te barve. V kopalnici ne bi želel kombinirati temnih materialov s črnimi armaturami. Zame je pomemben določen kontrast, da dosežejo svoj polni učinek. Kontrasti se mi zdijo na splošno vznemirljiv predlog. Všeč mi je kombiniranje črnih, mat površin z materiali, ki imajo veliko značaja, kot so ročno glazirane ploščice, ki so vse nekoliko drugačne, ali naravni kamen, skozi katerega tečejo debele žile. Potem je tu seveda les, ki po mojem mnenju sodi v vsako kopalnico.

Kako dolgo mislite, da bo ta trend trajal?

To je odvisno od tega, kako daleč v prihodnost gledamo. Črne armature in kuhinjske fronte bodo zagotovo iskane še naslednjih nekaj let. Vendar pa nič ne traja večno.

Ženska odstrani vložek glavnika na umivalniku Geberit ONE s pipo v črni mat barvi. (© Geberit)
Enostaven za čiščenje – tudi v črni barvi
S črnimi izdelki iz Geberita lahko arhitekti in oblikovalci popolnoma osvojijo kupce z okusom za dober dizajn. Pri razvoju izdelkov je poudarek na korporativni filozofiji »Design Meets Function«. To pomeni, da Geberit poleg elegantnega dizajna zagotavlja tudi izjemno funkcionalnost. Da bi to dosegli, so različni premazi in načini končne obdelave preizkušeni na različnih vrstah plastike in kovin. Jörn Ikels, vodja kopalniških sistemov, pojasnjuje: »Preizkus prestanejo samo izdelki, ki zanesljivo izpolnjujejo naše stroge zahteve glede vzdržljivosti in enostavnega čiščenja v praksi. Lahko ste prepričani, da so vsi črni izdelki dobro premišljeni, funkcionalni, dolgotrajni in vrhunske kakovosti.”

Ali Geberit ponuja črne izdelke?

Geberit ponuja široko paleto črnih izdelkov, od črnega kopalniškega pohištva, kot so omarice za umivalnik, črne armature, ogledala in omarice za ogledala s črnimi okvirji, pa vse do črnih aktivirnih tipk in kopalniških dodatkov. Črni izdelki – tuš kanalete, stenski odtoki in pokrovi odtokov – so na voljo tudi za pršni prostor.

Pregled črnih izdelkov Geberit

Kopalniški izdelki s funkcionalnim dizajnom