Osvetlitev kopalnice | Geberit.si

Optimalna osvetlitev kopalnice Načrtovanje popolne osvetlitve v kopalnic

Kopalnica je prvo pristanišče zjutraj in zadnje zvečer pred spanjem. Kopalnica z domačim vzdušjem je najboljši način, da dan začnete pozitivno in ga pripeljete do sproščujočega zaključka. Harmonična kopalniška osvetlitev ima pri tem bistveno vlogo. Naš vodnik vam lahko pomaga najti pravo razsvetljavo za vašo kopalnico.

Razlaga osvetlitve – kaj pomenijo kelvin, Ra, lumen in lux?

Osvetlitev je pomemben del notranje opreme in lahko pomembno vpliva na vzdušje in razpoloženje prostora. Barvna temperatura, barvno upodabljanje, svetlost in osvetlitev igrajo tukaj pomembno vlogo.

Ilustracija barvne temperature z različnimi vrednostmi kelvina (© iStock.com/SuriyaKK

Barvna temperatura (kelvin) – kako topla ali hladna je svetloba

Barvna temperatura določa, kako se barva svetlobe zaznava. Določa, kako topla ali hladna je svetloba in se meri v kelvinih (K). Višja kot je vrednost kelvina, hladnejša je svetloba (modrikasta). Nižje vrednosti kelvina pa zaznamo kot toplejšo svetlobo (rumenkasto). Običajne žarnice imajo na primer barvno temperaturo okoli 2700 K, zaradi česar so videti toplejše in rumenkaste. Nasprotno pa ima dnevna svetloba barvno temperaturo med 5000 in 6500 K in je videti hladnejša, z modrikastim tonom.

Drugačna svetlobna vzdušja v kopalnici s konceptom svetil Geberit ComfortLight (© Geberit)

Na splošno se razlikuje med različnimi kategorijami bele svetlobe:

 • Toplo bela ima barvno temperaturo pod 3300 K in ustvarja toplo, domačo osvetlitev. Pogosto se uporablja v bivalnih prostorih, kot so spalnice, dnevne sobe ali hodniki.
 • Nevtralna bela ali univerzalna bela ima barvno temperaturo med 3300 in 5300 K in ustvarja prijetno močno svetlobo, ki se uporablja v delovnih prostorih, kot so pisarne, šole in knjižnice.
 • Hladno bela ali bela dnevna svetloba ima barvno temperaturo nad 5300 K in ustvarja hladno, modrikasto svetlobo, ki se pogosto uporablja v operacijskih dvoranah, laboratorijih, industrijskih obratih in na drugih mestih, kjer sta potrebni večja koncentracija in pozornost.

Barvno upodabljanje (vrednost Ra)

Upodabljanje barv se nanaša na to, kako naravno so barve predmetov videti v določenih svetlobnih pogojih. V kopalnici je to še posebej pomembno, ko se gledate v ogledalo, da pokažete naravne tone kože in las ter barvo oblačil ali ličil.

To je predstavljeno z vrednostjo Ra, znano tudi kot CRI (indeks barvne reprodukcije). Na lestvici od 0 do 100 določa, kako natančno vir svetlobe upodablja barve predmetov v primerjavi z naravno dnevno svetlobo. Višja kot je vrednost, bližje so upodobljene barve izvirniku. Vrednost Ra 100 ustreza barvnemu upodabljanju, ki ga doseže naravna dnevna svetloba. Pri nižjih vrednostih Ra so barve videti popačene ali spremenjene. Na splošno visoka barvna reprodukcija pomaga ustvariti naravno, prijetno vzdušje v prostorih.

Naš nasvet: Vrednosti 80 Ra ali več je dobra referenčna točka za notranje prostore. V kopalnici je priporočljiva vrednost nad 90 Ra za naravno upodabljanje odtenkov kože.

Ilustracija prikazuje, kako se svetloba odbija od površin in jo zazna človeško oko (© Tribecraft). Svetloba žarnice seva v vse smeri; kako svetla je izražena v lumnu. Ko svetloba zadene površino, se imenuje osvetljenost, ki se meri v luksih. Človeško oko zaznava barvo svetlobe – ali je bolj rumenkasta ali modrikasta. Ta barvna temperatura je navedena v Kelvinih.

Svetlost (lumen)

Vrednost lumnov (lm) kaže, kako svetel je vir svetlobe. Višja kot je vrednost lumna, svetlejša je svetloba.

Osvetljenost (lux)

Osvetljenost določa, koliko svetlobe pade na določeno površino na določeni razdalji od vira svetlobe in se meri v luksih (lx). Višja kot je vrednost luksa, svetlejša in intenzivnejša je osvetlitev posamezne površine. Vrednost luksov je pomembna pri zagotavljanju, da je osvetlitev v prostoru dovolj svetla in prijazna za oči.

Naš nasvet: Na osvetljenost in svetlost močno vplivajo okoliške stene, njihova tekstura in barva. Kjer je le možno, si svetlobno rešitev vedno oglejte v realnem kontekstu s primerno velikostjo kopalnice, barvami sten in materiali.

Nasveti za optimalno osvetlitev v kopalnici

1. nasvet: Mešanica neposredne in posredne svetlobe

Notranji oblikovalci poskušajo najti dobro ravnotežje med neposredno in posredno osvetlitvijo v kopalnici.

 • Neposredna osvetlitev: Svetilke z usmerjenim svetlobnim snopom ustvarjajo neposredno osvetlitev. To spodbuja nastanek senc in povzroči naravno živost (če prihaja od zgoraj). Vendar tudi neposredna osvetlitev ustvarja visoke kontraste in s tem v nekaterih primerih neugodne sence.
 • Razpršena osvetlitev: Razpršena osvetlitev se pojavi, ko svetlobni žarek filtrira ali razprši zaslon ali senčnik.
 • Posredna osvetlitev: Pri posredni svetlobi se vir svetlobe odbija od predmeta ali stene. Tako razpršena kot posredna osvetlitev bolj enakomerno porazdelita svetlobo, vendar zagotavljata le medlo osvetlitev, če ju uporabljata sama.

2. nasvet: Kombinirajte med pet in sedem svetlobnih virov

Za ustvarjanje uravnotežene osvetlitve za različne dejavnosti je priporočljiva kombinacija več svetlobnih virov. Koliko je odvisno od velikosti prostora, vrste in intenzivnosti želene osvetlitve ter individualnih potreb.

Švedska notranja oblikovalka Frida Ramstedt je skovala “pravilo 5 do 7“ v zvezi z razsvetljavo. Prepričana je, da mora imeti vsak prostor od pet do sedem svetlobnih virov. Nekateri priporočajo celo do devet virov. Še en njen nasvet je uporaba svetlobe iz različnih kategorij.

V kopalnici je priporočljiva kombinacija naslednjih vrst osvetlitve:

 • Glavna luč: Porazdeli svetlobo po celotnem prostoru, na primer stropne luči, kopalniško ogledalo z osvetlitvijo ali omarico z ogledalom z osvetlitvijo.
 • Pohištvena luč: Poudari zanimive elemente in ustvari občutek vzdušja, na primer osvetlitev odprtih površin pohištva ali osvetlitev pod pohištvom.
 • Atmosferska svetloba: Uporablja se predvsem za dekorativne namene, na primer reflektorji, usmerjeni na predmet, pravljične luči ali sveče.
 • Osvetlitev opreme: Sanitarni izdelki z integriranimi svetlobnimi viri, ki ponujajo dodatne funkcije, na primer aktivirne tipke z orientacijsko osvetlitvijo, ki se aktivira takoj, ko se nekdo približa WC-ju.
Grafika prikazuje različne osvetljene cone v kopalnici pri WC-ju, umivalniku in prhi (© Tribcraft)

Dodatni viri svetlobe, ki se uporabljajo pri oblikovanju kopalnice:

 • Osvetlitev notranjosti pohištva, na primer luč za predale
 • Osvetljeno povečevalno ogledalo
 • Indikatorske lučke, ki prikazujejo stanje naprave

V prikazani kopalnici sta prostor in zrcalna slika optimalno osvetljena zaradi kombinacije direktnih in indirektnih svetlobnih virov. Omarica z ogledalom z osvetlitvijo se uporablja kot glavna kopalniška luč. Možno je tudi kopalniško ogledalo z osvetlitvijo. Nišne luči v omarici z ogledalom in prho elegantno osvetlijo uporabljene prostore. Osvetlitev na aktivirni tipki in pod WC školjko in kopalniškim pohištvom je arhitekturni vrhunec in prispeva k vzdušju domačnosti.

Rešitve Geberit za harmonično osvetlitev kopalnice

Kopalniška osvetlitev Geberit uporablja povezane svetlobne vire za ustvarjanje harmonične svetlobe in optimalnih svetlobnih pogojev za vrsto različnih zahtev. Vaši izdelki za kopalnico postanejo vir svetlobe, ki se lahko prilagodi vaši dnevni rutini.

Prednosti koncepta razsvetljave Geberit ComfortLight:

 • Sanitarni izdelki in kopalniško pohištvo z Geberit ComfortLight osvetlijo prostor in nudijo popolno osvetlitev za kateri koli čas dneva.
 • Nastavljiva svetlost in svetle barve poskrbijo za dobro počutje v kopalnici.
 • Povezane svetlobne vire je mogoče krmiliti hkrati in jih popolnoma uskladiti s pritiskom na gumb.

Naravna osvetlitev s ComfortLight

Svetloba pomembno vpliva na naše počutje. Bela močna svetloba nas prebudi, umirjena topla svetloba pa deluje sproščujoče. Sanitarni izdelki in kopalniško pohištvo z Geberit ComfortLight navdušijo z usklajevanjem barvne temperature in svetlosti: pri neprekinjeni zatemnitvi močna svetloba samodejno postane hladnejša, temnejša pa toplejša. To ustvarja naravne svetlobne pogoje za kopalniške rutine in domače vzdušje v prostoru. Več informacij o Geberit ComfortLight lahko najdete na naši spletni strani.

Odkrijte možnosti Geberit ComfortLight

Moški in ženska v popolnoma osvetljeni kopalnici s kopalniškim pohištvom Geberit ONE in keramičnimi izdelki (© Geberit)
Izberite informacijsko točko na sliki

Na kaj moramo biti pozorni pri osvetlitvi kopalnice? Strokovni nasveti

Strokovnjak za razsvetljavo Andreas Janser v laboratoriju za osvetlitev na sedežu podjetja Geberit v Rapperswil-Joni v Švici (© Geberit)

Produktni vodja in kvalificirani električar Andreas Janser je igral pomembno vlogo pri razvoju koncepta osvetlitve Geberit ComfortLight. S kolegom sta se trudila doseči optimalno osvetlitev kopalnice v svetlobnem laboratoriju na sedežu Geberita, ki je opremljen s premičnimi stenami in stropi, keramičnimi napravami, pohištvom in steklenimi predelnimi stenami. Tukaj je strokovnjak na voljo, da poda nekaj nasvetov o kopalniški osvetlitvi.

Izdelki za več udobja v kopalnici