Minimalistična kopalnicaVeč reda v kopalnici

Arhitekt in oblikovalec Ludwig Mies van der Rohe je svoj način načrtovanja stavb opisal s slavnim izrazom – manj je več. Ta moto povzema načelo minimalizma kot noben drug.

Danes je minimalizem priljubljen način oblikovanja, ki deluje tako v velikih kot majhnih kopalnicah. Lahko vam pokažemo podrobnosti minimalističnega oblikovanja kopalnice.

Kaj pravzaprav je minimalistična kopalnica?

Ženska pred kopalniškim ogledalom (© Geberit)

Pri minimalizmu gre za osredotočanje na bistvo. Zaradi tega so minimalistične kopalnice preproste in temeljijo na funkcionalnih elementih, kot je pohištvo z veliko prostora za shranjevanje. Jasne linije in omejena barvna shema zagotavljajo enotnost in umirjeno vzdušje.

Minimalizem v kopalnici ne pomeni popolne opustitve dekorativnih elementov. Kot poudarja revija za počasen življenjski slog Kinfolk, je preprostost doma rezultat pametnega oblikovanja.

Kaj res potrebujem v kopalnici?

Ker je kopalnica pogosto najmanjša soba v hiši, bi lahko bila minimalistična zasnova odlična rešitev. Vprašajte se, brez česa bi lahko bili v kopalnici.

Osnove pogosto zadoščajo – umivalnik z armaturo, omarica za umivalnik z obešalom za brisače ali kavljem, omarica z ogledalom za dodaten prostor za shranjevanje, WC školjka in prha ali kopalna kad. Če je na voljo prostor, lahko dodatno kopalniško pohištvo (npr. visoko omarico) uporabimo tudi za shranjevanje.

Osvetlitev igra pomembno vlogo pri ustvarjanju domačega vzdušja. Zato bodite pozorni na pravilno osvetlitev – tako na stropu kot pri ogledalu. Več informacij najdete v našem vodniku.

Kakšne so prednosti minimalistične kopalnice?

Prvič, minimalistične kopalnice so praktične in enostavne za čiščenje. Zmanjšanje stvari na najnujnejše pomeni manj pasti za prah in boljši dostop za čiščenje. Viseča WC školjka na primer olajša čiščenje tal.

Kdor se osredotoča le na bistvene in funkcionalne elemente, ima na voljo več prostora za shranjevanje. To posledično pripelje do urejene kopalnice in poenostavi vsakodnevne rutine.

Končno je preprosta kopalnica tudi popoln kraj za sprostitev in umik, ki nudi mir in tišino za telo in dušo. Ni čudno, da so stili notranje opreme, kot so Japandi, Wabi Sabi in Scandi, tako priljubljeni, saj se osredotočajo na harmonijo, naravno okolje in minimalističen videz.

Trije nasveti za oblikovanje minimalistične kopalnice

Ženska, ki si nanaša šminko pred povečevalnim ogledalom (© Geberit)
Okrogli namestitveni umivalnik Geberit VariForm z omarico za umivalnik (© Geberit)

1. nasvet: izberite preprosto, funkcionalno zasnovo kopalnice

Funkcionalna zasnova kopalnice je prvi korak na poti do minimalistične kopalnice. Izberite brezčasno, trpežno pohištvo z dodatnimi funkcijami. Dodaten prostor nudijo na primer predali brez izreza za sifon. Da bo kopalniško pohištvo kljub vlagi v kopalnici še dolgo dobro videti, bodite pri nakupu pozorni na material in površinsko obdelavo. Ta članek vsebuje več nasvetov o nakupu kakovostnega kopalniškega pohištva.

Omarice z ogledali so na voljo z uporabnimi dodatnimi funkcijami, kot so integrirana osvetlitev, električne vtičnice, nastavljive police, povečevalna ogledala in škatle za shranjevanje na notranji strani vrat.

Za majhne kopalnice brez dnevne svetlobe je preprosta zamisel notranjih oblikovalcev namestitev velikega ogledala z integrirano svetlobo nad umivalnik, da se ustvari občutek dodatnega prostora. To je poceni način za izboljšanje vaše kopalnice. Ugotovite, kako danski arhitekt načrtuje majhne, funkcionalne kopalnice.

Geberit ONE umivalnik in omarica za umivalnik v hikoriju, plus WC školjka (© Geberit)

2. nasvet: uporabite preproste barve

Medtem ko svetle barve delujejo poživljajoče, mehki, subtilni toni dajejo občutek miru. Običajno v minimalističnih kopalnicah prevladujejo nevtralne barve, kot so bela, črna in siva, ter zemeljski toni, kot sta bež ali rjava. Zanimiva možnost so tudi enotne barvne sheme z uporabo odtenkov iste barve.

Naravni odtenki in organski materiali, kot je les, dajejo kopalnici topel, vabljiv videz, tudi če je oblikovana minimalistično. Breza ali hrast sta na primer primerna za tipičen skandinavski slog. Preberite več nasvetov o ustvarjanju poudarkov v kopalnici z lesom. Tekstil iz lanu, jute ali volne ter nekaj izbranih dodatkov, kot so glineni lonci ali bambusove košare, dajejo kopalnici domač občutek. Košare so tudi praktičen način za shranjevanje brisač, toaletnega papirja ali mila.

Če vam ni všeč barva vaših ploščic, vendar je prenova preveč zapletena, so nalepke za ploščice poceni možnost. Samolepilna folija deluje tudi v mokrih prostorih in jo je mogoče zlahka odstraniti ali zamenjati. Odkrijte več nasvetov za iskanje prave barve.

3. nasvet: Kopalnica naj bo urejena

Prostor za shranjevanje je ključ do urejenega, minimalističnega videza. Spodaj je nekaj idej za vzdrževanje reda v kopalnici:

  • Omarica za umivalnik: Organiziranje škatel v predalih je dober način za doseganje čiste omarice za umivalnik. Posledično so stvari, ki jih uporabljate vsak dan, dobro organizirane in zlahka dosegljive. Nekateri umivalniki delujejo s prostorsko varčnimi sifoni ali pa je še boljša rešitev sifon vgrajen v steno. To omogoča, da so predali zasnovani brez izreza za sifon, kar ustvari dodaten prostor za shranjevanje.
  • Omarica z ogledalom: Uporaba omarice z ogledalom namesto ogledala daje dodaten prostor za shranjevanje vsakodnevnih stvari. Zrcalne omare, vgrajene v steno, zavzamejo manj prostora.
  • Tuš: Za prho so na voljo niše za shranjevanje, ki so vgrajene v steno. To ustvari dodaten, skrit prostor na policah. Zahvaljujoč zrcalnim drsnim vratom šampon, britvice in drugi predmeti niso vidni.

Nenazadnje manj stvari prispeva tudi k večji urejenosti. Zakaj ne bi sledili vodstvu japonske strokovnjakinje Marie Kondo in poskusili počistiti svojo kopalnico? Če se težko ločite od nekaterih stvari, vam bo morda koristila njena znamenita metoda KonMari. Tako se znebite stvari, ki ne vzbujajo (ali ne vzbujajo več) veselja. Marie Kondo ima tudi veliko nasvetov o najboljšem načinu shranjevanja predmetov.

Rešitve Geberit za minimalistično kopalnico

Geberit VariForm (© Geberit)

Minimalistični umivalnik

Omaro z ogledalom Geberit ONE lahko vgradite v steno in tako poskrbite, da bo kopalnica videti večja. Integrirani koncept osvetlitve ComfortLight ponuja različna svetlobna razpoloženja glede na čas dneva in zagotavlja atmosfersko osvetlitev prostora.

Okrogla ogledala ustvarijo tipičen minimalističen videz. Nova osvetljena ogledala Geberit Option Round so na voljo v štirih velikostih in so na voljo z neposredno in posredno osvetlitvijo.

Minimalistični umivalniki so primerni za kopalnice z majhnimi ali nenavadnimi tlorisi. Geberit ponuja ozke umivalnike z zmanjšano vgradno globino, predvsem majhne modele s polico ob strani ali kotne konstrukcije.

Minimalistično kopalniško pohištvo se opira na prostor za shranjevanje. Zlasti predali brez izreza za odtok so način za znatno razširitev razpoložljivega prostora. Praktičen sistem organiziranja omarice za umivalnik, kot ga vidimo v kopalniških serijah Geberit ONE in iCon, ustvarja red, kot tudi magnetna tabla s prilagodljivimi škatlami za shranjevanje.

Geberit CleanLine50 (© Geberit)

Preprost pršni prostor

Prhe v nivoju tal so elegantne in omogočajo enoten dizajn prostora. Skupaj z velikimi ploščicami je rezultat umirjena, estetska enotnost. Tuš kanalete Geberit CleanLine združujejo dizajn s funkcionalnostjo in higieno. Nova kanaleta Geberit CleanLine50 v tankem dizajnu preprečuje skrite usedline zaradi svoje odprte iztočne površine in se lahko kombinira tudi z zelo velikimi ploščicami.

Stenski odtok Geberit je tudi popolna minimalistična rešitev. S premikom odtoka s tal na steno vam tudi ni več treba skrbeti, da bi stali na odtoku.

Geberit Acanto s funkcijo hitre odstranitve WC deske (© Geberit)

Majhna WC školjka za minimalistično kopalnico

Geberit ponuja široko paleto visečih WC školjk, ki omogočajo enostavno čiščenje. Izbira modela brez roba dodatno zmanjša količino potrebnega čiščenja. Enotna površina keramičnega aparata pomeni, da so težko dostopna mesta, kjer se lahko nabirajo usedline, zdaj stvar preteklosti. WC školjke z majhnimi izboklinami so primerne za majhne kopalnice ali WC-je za goste.

Tuš WC Geberit AquaClean navdušujejo z vrsto dodatnih funkcij. Čiščenje z vodo je dokazano bolj higienično in koristno kot uporaba toaletnega papirja.

Aktivirne tipke Geberit se odlično podajo tudi v minimalistične kopalnice. Nova aktivirna tipka Sigma70 z lebdečim učinkom je na voljo v različnih barvah in materialih, ki se prilegajo videzu vaše kopalnice.

Kopalniški izdelki s funkcionalnim dizajnom