Ljubitelji kopeli ali navdušenci nad prho

Voda? Seveda! Koliko tople vode pa je dobre za vašo kožo? Mnenja o tem, ali je boljše prhanje ali kopel, se močno razlikujejo. Medtem ko nekateri prisegajo na kopel, so drugi prepričani, da ni lepšega od občutka prhanja. Kaj pa je boljše za našo naravo? In kaj je prijaznejše do vaše kože?

Kopel ali prhanje – kaj je bolj smiselno?

Zaradi okolja

Če naj bi upoštevali običajno statistiko, s kopeljo porabimo do trikrat več vode kot pri prhanju. Da napolnimo kad, povprečno potrebujemo 150 litrov vode. Za primerjavo: med petminutnim prhanjem običajno porabimo največ 50 litrov vode, odvisno od glave prhe in trajanja prhe. Če varčujete z vodo, lahko porabite samo 30 litrov. Verjetno nam ni treba dodati, da to predpostavlja ugašanje vode med miljenjem. Prhanje je mimogrede tudi bolj varčno. S kopanjem boste porabili petkrat več kot s prhanjem, kar zadeva stroške vode in odpadne vode.

Zaradi kože

V splošnem je kratko prhanje prijaznejše do kože kot dolga kopel, če za trenutek pozabimo na učinek dodatkov za kopel. Če je vaša koža zdrava, se lahko varno oprhate enkrat na dan, ne da bi ji škodovali. Prhanje več kot enkrat na dan pa ni priporočljivo, enako kot uporaba zelo vroče vode ali predolgo prhanje, posebej če imate zelo suho kožo, saj s tem nepotrebno škodujete naravnemu zaščitnemu sloju svoje kože.

Sklep

Praviloma je kratka prha bolj zdrava za vašo kožo in bolj prijazna do okolja, ne škodi pa, če si pozimi občasno privoščite kopel, da se segrejete. Kot vedno je tudi tukaj vse v zmernosti.

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici