Nasveti za izbiro prave barvev kopalnici

Za marsikoga je lahko izbira pravih barv v kopalnici zelo težka. Večina kopalnic se uporablja od 20 do 30 let in jih v tem času le redko – če sploh kdaj – prenavljajo. Posledično je povpraševanje po barvah, ki so še vedno priljubljene leta kasneje. Pomemben je tudi izbor kopalniške opreme v barvi, ki se lepo poda kopalnici. Ti nasveti vam bodo pomagali izbrati pravo barvo za vašo kopalnico.

Klasična bela – varna izbira

Po divjih sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bela spet postala izbira kopalnice. Bela ostaja zelo priljubljena, saj je povezana s čistostjo in kakovostjo. Beli keramični izdelki, kot so WC školjka, umivalniki, kopalne kadi in tuši, so brezčasni in jih je mogoče dobro kombinirati s katero koli barvo.

Kako lahko v kopalnico vnesem dodatno barvo brez pleskanja sten?

Barve ustvarijo občutek atmosfere in lahko pomagajo dati kopalnici občutek domačnosti. Pleskanje sten ni nujno potrebno za barvitost kopalnice. Namesto tega notranji oblikovalci dodajo barvite dodatke. Prednost tega v primerjavi s pleskanjem je, da lahko kopalniške pripomočke zamenjamo hitro in poceni.

  • Dozirniki za milo, kozarci za zobne ščetke in držala za brisače
  • Vaze in lonci za rastline
  • Slike in skulpture
  • Okrasni predmeti, kot so luči, sveče in svečniki
  • Majhni kosi kopalniškega pohištva
  • Personalizirane aktivirne tipke

Tudi rastline lahko skupaj z naravnim ambientom v kopalnico vnesejo barve. A pozor, vsaka rastlina ni primerna za kopalnice.

Katere stenske barve so primerne v kopalnici?

Barve igrajo ključno vlogo pri tem, kako velika je soba videti. Zato pri izbiri barve sten bodite pozorni na velikost prostora. Svetle, močne barve običajno naredijo prostor manjši, medtem ko imajo pastelni odtenki nasprotni učinek.

Barve, kot so bež, svetlo siva ali pudrasti odtenki, so pogosto vidne na kopalniških stenah. Nevtralne stenske barve so modernega videza in navdušujejo s svojo brezčasno lepoto. Poleg tega dajejo belim umivalnikom in straniščem posebno eleganten videz.

Pastelne barve
  • Peščeni odtenki na splošno dajejo topel občutek, medtem ko peščeni in nude odtenki harmonizirajo telo in dušo ter ustvarjajo viden občutek miru in umirjenosti.
  • Sivi odtenki: Pri uporabi sive je treba upoštevati najrazličnejše nianse. Z dodatkom malo rjave barve nastane topla siva. V nasprotju s tem je siva videti hladna, če dodamo malo modre. Dodatki v rdeči, rumeni ali turkizni barvi se še posebej dobro zlijejo s sivo kopalnico.
  • Pastelne barve: svetlo modra, roza ali mint daje prostoru občutek lahkotnosti in ugodja. Pastelne barve v kombinaciji z belo naredijo prijazen vtis, hkrati pa naredijo majhne kopalnice videti večje.

Naš nasvet: Ne glede na to, za katero barvo se boste odločili, jo pred barvanjem stene vedno preizkusite. Enostaven način za to je, da vzorčite več barv eno zraven druge neposredno na steno ali pa naslikate testni vzorec na les ali karton. Prepričajte se, da si rezultate ogledate ob različnih urah dneva, saj lahko svetloba in okolica (na primer barva ploščic, kopalniškega pohištva ali stropa) pomembno vplivata na videz barve. Poleg tega priporočamo uporabo vodoodporne barve ali barve, zasnovane posebej za uporabo v kopalnicah. Ti olajšajo čiščenje sten in preprečijo nabiranje plesni.

Povzetek

Priporočamo sanitarno opremo in kopalniško keramiko v klasičnih barvah, v kombinaciji z diskretnimi, toplimi barvami na steni. Ne pozabite, da je manj več. Kopalnica deluje bolj umirjeno in urejeno, če ni uporabljenih preveč različnih barv. Okraski in kopalniški dodatki lahko ustvarijo bolj barvit in sodoben videz, nadomestiti pa jih je mogoče poceni in z minimalnimi napori.

pastelni toni v kopalnici

Kopalniški izdelki s funkcionalnim dizajnom

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici