Bela, barva s številnimi odtenki

Ste se kdaj vprašali, zakaj je bela tako priljubljena v kopalnici, in hkrati ugotovili, da barva ni nujno vedno enaka?

Vsak, ki je kdaj stal pred polico z belimi barvami v trgovini, ve, da ima bela barva številne odtenke. Obstaja okrog 100 definiranih odtenkov bele. Možnosti vključujejo staro belo, polarno belo, slonokoščeno belo in številne druge – v nekem trenutku boste zagotovo naleteli tudi na alpsko belo.

Alpsko bela: kaj to točno pomeni?

Alpsko bela je nekoliko toplejši odtenek bele, zasnovan posebej za kopalnice, zaradi česar je včasih znana tudi kot sanitarno bela. Leta 1987 jo je definiralo združenje European Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie (profesionalno združenje za industrijo sanitarne keramike). Ujema se z uveljavljeno barvo RAL »signalno bela« (angl. signal white) in je znana kot zelo nevtralna. Alpsko bela naj bi ustvarila svež občutek v kopalnici in hkrati povečala prostornost in svetlost. Barva predstavlja tudi higieno in čistočo. V splošnem velja: ko gre za bele tone, kanček rumene doda občutek topline in udobja v prostoru, medtem ko hladnejši modri in sivi odtenki ustvarijo bolj strog, hladen videz. Treba pa se je zavedati, da je lahko celo odtenek bele, ki je bil natančno definiran, videti drugače v kombinaciji z različnimi materiali, kot je plastika, steklo ali keramika. Na to vpliva naše vizualno dojemanje barv.

Kako deluje naše dojemanje barv?

Pri vidu imajo pomembno vlogo trije dejavniki: vir svetlobe, opazovan predmet in sam opazovalec, saj je naše dojemanje barv in predmetov posledica vzajemnega delovanja oči in možganov. Še en ključni dejavnik pri našem dojemanju barve je to, kako opazovan predmet odbija svetlobo. Če se 100 % svetlobe odbije nazaj, vidimo čisto belo. Če se svetloba sploh ne odbija, vidimo črno. Pomembno je tudi stanje površine: spraskan straniščni pokrov je recimo drugačne barve kot pokrov brez prask.

Nevtralne barve so priljubljena izbira za kopalnico

Danes se klasična bela še vedno uporablja v številnih kopalnicah. Podobno kot kuhinja je tudi kopalnica prostor, ki ima pogosto brezčasni dizajn samega videza in opreme. To pojasnjuje, zakaj imajo številni raje nevtralne barve. Bela ni trend, ki bi minil. Ujema se z vsem, in če se karkoli zlomi, je v splošnem lažje najti primerno zamenjavo kot pri modnih barvah.

Občutek za dizajn

»Barvno usklajeno kopalnico je enostavno ustvariti, kadar so vsi predmeti v enakem odtenku bele,« pravi Martin Rohrer iz Gebrita, strokovnjak za barve in materiale. Njegovo priporočilo? »Najboljše je kupiti sanitarno keramiko pri enem proizvajalcu in iz iste kopalniške serije, kar pomeni, da se na primer izogibate nakupu umivalnika in stranišča, ki sta rahlo različne barve. Prav tako se lahko poigrate s kontrasti. Zakaj ne bi kombinirali bele keramike z opremo druge barve ali takšno iz lesa? Tistim, ki bi radi kar najbolj ostali pri klasični beli, svetujem, da se poigrajo s pisanimi dodatki, kot je kopalniški tekstil, s katerim bodo v kopalnico vnesli barve in ustvarili skladno ravnovesje.«

Izdelki za kopalnico

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici