Zmagovalci tekmovanja 6x6Intervju z arhitektom Carstenom Wraae

Na pobudo Geberita so mednarodni arhitekti tekmovali drug proti drugemu in predstavili svoje koncepte kopalnice na 6 kvadratnih metrih. Dansko arhitekturno podjetje BJERG Arkitektur je zmagalo na mednarodnem arhitekturnem natečaju s projektom “spokojnost” (serenity). Carsten Wraae Jensen, arhitekt in vodja projekta, ve, kaj je pomembno pri oblikovanju kopalnic na 6m2.

Danski arhitekti iz Bjerg Arkitektur so navajeni majhnih kopalnic (© Wilfred Gachau)

Vi in vaša ekipa ste zmagali na Geberitovem mednarodnem tekmovanju (glej polje) z vašo kopalnico 6m2, imenovano “spokojnost” (serenity). Kakšne so prednosti vašega dizajna kopalnice?

Naša ekipa se je osredotočila na podajanje občutka miru in spokojnosti osebi, ki bo uporabljal ta prostor. Uporabili smo les, material, ki živi in zbuja čustva. Kopalnica je eden izmed redkih prostorov, kjer lahko zapremo vrata in smo popolnoma sami. Tako naj bi se v sproščujočem vzdušju vsakdo počutil prijetno.

Kako vam je to uspelo?

Poskušali smo, da si nismo želeli preveč naenkrat. Posebno pozornost smo namenili materialom in njihovim teksturam, kot tudi celostnemu dizajnu. Za to smo uporabili ogledalo z integrirano osvetlitvijo. Čistoča nam je bila tudi pomembna. Odločili smo se za preproste izdelke, ki se zlahka očistijo in so videti elegantni zaradi svojih enotnih površin. Naša zasnova kopalnice je realna in cenovno ugodna.

Naloga je bila ustvariti privlačno zasnovo kopalnice na 6 kvadratnih metrih, ob čemer je treba upoštevati 6 glavnih zahtev. Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju na tem tekmovanju?

Delamo veliko dizajnov za šole, vrtce in druge socialne ustanove, kjer je treba upoštevati številne tehnične zahteve. Zasnova kopalnice na 6m2 se nam je dopadla, ker je bilo nekaj drugačnega. Številni ljudje bi rekli, da je kopalnica s tlorisom na 6m2 majhna. Za našo arhitekturno prakso na Danskem je to pravzaprav kar veliko. V Kopenhagnu je gradnja draga, zato smo navajeni veliko manjših tlorisov.

Kaj je bil največji izziv in kako ste se soočili z njim?

Da ustvarimo prostor, ki je sočasno trajnosten in funkcionalen. Nismo želeli vključiti izdelkov, ki samo izgledajo dobro. Morajo biti tudi praktični. Naša ideja je bila, da ustvarimo trajnostni prostor z velikim oknom in pogledom na naravo, ki vas vabi k sanjam.

Če pogledate v kataloge ali obiščete razstavne salone, povečini vidite prostorne kopalnice. Realnost je pogosta drugačna: veliko ljudi ima malo prostora v kopalnici. Kakšni so vaši nasveti za to, da postanejo majhni prostori funkcionalni in zanimivi?

Ko vstopite v prostor, vam stvari, ki ste jih shranili v kopalnici, naj ne bi pritegnile pozornosti. Poskusite najti sistem in skriti stvari, ki jih vsakodnevno uporabljate. Ustvarite nekaj prostora za mirnejše vzdušje. Zapomnite si, da potrebujete nekaj več prostora pred straniščem, prho in pred umivalnikom. Te kvadratne metre se da kombinirati s pametno razporeditvijo izdelkov. Na ta način prihranite prostor.

Dejstva

O biroju Bjerg Arkitektur

O biroju Bjerg Arkitektur

BJERG Arkitektur je dansko družinsko arhitekturno podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1987. Poleg treh pisarn na Danskem imajo prostore še v Oslu, Varšavi in Santiagu. Odgovorna in trajnostna gradnja je že več let v središču pozornosti BJERG Arkitektur. Od leta 2007 BJERG Arkitektur intenzivno sodeluje pri projektih energetske prenove ter pri projeksih s pasivnimi in ultra nizkoenergijskimi stavbami. Imajo široko paleto referenc v privatni in javni sferi. Še posebno so znani po oblikovanju vrtcev, šol in socialnih stanovanj.

Slike