"The Valley", Amsterdam | Geberit.si

Zapisano v kamen The Valley, Amsterdam (NL)

“The Valley“ ponuja visoko kakovosten bivalni prostor sredi Amsterdama. Javni del stavbe je bil nagrajen s certifikatom trajnosti BREEAM Excellent. K temu dosežku so prispevale tudi sanitarne kompetence podjetja Geberit.

Objekt bo v resnici komajda videti tako kot na ilustracijah, se je leta 2016 nad prvimi vizualizacijami projekta pritožil nizozemski arhitekturni kritik Mark Minkjan. Toda »The Valley«, kot se imenuje stavbni kompleks v stolpnicah Zuidas in finančnem okrožju v Amsterdamu, stoji že od leta 2021 in je videti izjemno podoben renderjem.

Razgibana kot skalnata soteska

Na zunaj gladka, v notranjosti skalnata soteska: "The Valley" v Amsterdamu (Nizozemska) (© Marcel Steinbach)

Začetni skepticizem ni presenetljiv. “The Valley” izziva znano predstavo o arhitekturi. Spominja na kamnolom, iz notranjosti katerega pridobivajo gradbeni material. Na zunanji strani so stene stavbnega kompleksa gladke in prekrite z ogledali. V notranjosti se odpre razgibana skalnata soteska.

V treh stolpnicah, visokih do 102 metra, je na tej mestni gori 198 stanovanj, velikih od 55 do 400 kvadratnih metrov. Baza je rezervirana za javno uporabo. V petih nadstropjih so pisarne, trgovine, restavracije, bazen, telovadnica, razstavni prostori in naravoslovni muzej.

Zeleno zunaj in znotraj

Zdaj še gola fasada bo kmalu postala zelena: tu raste 155 vrst rastlin (© Marcel Steinbach)

Narava je sestavni del tega arhitekturnega dela. Za zasaditev je bil zadolžen Piet Oudolf, veliki mojster nizozemskega krajinskega vrtnarstva. Sajenje? Izraz je pomanjkljiv glede na vertikalno vrtno pokrajino, ki jo je Piet Oudolf uresničil v “The Valley“. V desetih nadstropjih raste 155 vrst rastlin. Medtem ko v nižjih etažah rastejo cvetoči grmi in drevesa, v zgornjih terasah uspevajo predvsem sredozemska zelišča.

To pa ni edini razlog, zakaj “The Valley“ velja za “zeleno“ stavbo. “The Valley“ je tako imenovana “plus energijska stavba“ in ustvarja več energije, kot je pa porabi. K tej energetski učinkovitosti prispevajo fotovoltaični sistemi na strehah, daljinsko ogrevanje in trojna zasteklitev, talno ogrevanje in hlajenje.

Zaupanje v Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit je prispeval tudi k odlični oceni »BREEAM-NL Excellent« certifikacijskega standarda BREEAM, ki je bila podeljena nižjim, javnim nadstropjem. Navsezadnje sta tudi učinkovita oskrba z vodo in odvajanje odpadnih voda pomembni merili za certificiranje trajnostnih stavb. »Skrbna poraba vode je bila pomembna tema že od vsega začetka,« se spominja Jeroen Kemmink, odgovorni vodja projekta pri podjetju Geberit.

Da bi lahko zagotovili najmanjšo količino splakovanja z optimalnim splakovanjem WC školjk, so optimizirali cevne sisteme in skrajšali vodne poti. V ta namen so se gradbeniki odločili za učinkovit drenažni sistem SuperTube - in to med gradnjo. “Tesna podpora je bila predpogoj, da smo lahko skupaj izvedli to rešitev,“ pravi Jeroen Kemmink. “To ne bi bilo mogoče brez dolgoletnega sodelovanja in medsebojnega zaupanja“

"The Valley" je izziv za običajno pojmovanje arhitekture (© Marcel Steinbach)
V spodnjih petih nadstropjih so trgovine, pisarne, restavracije in naravoslovni muzej (© Marcel Steinbach)

Dejstva