Trajnostna gradnjaStandardi in certifikati

Certificirani standardi, kot so LEED, BREEAM ali DGNB, omogočajo preglednost trajnostne učinkovitosti stavb. V tem pregledu si oglejte, kaj pomenijo.

Ustanova, ki izdaja certifikat oceni stavbo na podlagi podrobnih predpisov. Kriteriji predpisov se med temi ustanovami razlikujejo. Večina jih ocenjuje na podlagi točkovnega sistema.

  • Ocenjevanje oziroma certificiranje se vedno nanaša na objekt, ne na posamezne izdelke.
  • Poleg okoljskih vprašanj, kot so potrebe stavbe po električni in toplotni energiji, emisije ali raba virov, so pomembni za certificiranje tudi stroški življenjskega cikla, družbeni vidiki (npr. dostopnost), upravljanje stavbe, mobilnost (povezave javnega prevoza) in okolica (zelene površine).

Nacionalne in mednarodne oznake

BREEAM, LEED in DGNB predstavljajo tri najpomembnejše sisteme certificiranja za trajnostno gradnjo po vsem svetu.

Na mednarodni ravni so se uveljavili trije standardi: LEED, BREEAM in DGNB. Glede na trg so dodane pomembne lokalne oznake, na primer Minergie v Švici, Well na Poljskem in v Skandinaviji ter NABERS in Green Stars v Avstraliji.

Pregled oznak BREEAM, LEED in DGNB

Kako izdelki Geberit prispevajo k certificiranju?

Prostorsko varčen cevni sistem za odvajanje vode Geberit SuperTube

Glede na standard se vsaka kategorija (energijsko ravnovesje, voda, mobilnost itd. ) ovrednoti drugače. Raba virov, vključno z vodo, je ena od kategorij, ki se ji na splošno pripisuje največ pomena. Gre za vodovarčne sisteme splakovanja, higieno pitne vode, možnosti uporabe deževnice in sive vode ter učinkovito odvajanje odpadnih voda.

Geberit na primer s svojo tehnologijo splakovanja, ki varčuje z vodo, prispeva k večji trajnostni učinkovitosti zgradbe. V kategoriji “Material“ je Geberit dosegel tudi točke z izdelki iz recikliranega materiala (PP cevovodni sistemi) ali z rešitvami, ki prispevajo k prihranku prostora in materiala, kot je sistem odvodnjavanja SuperTube.

Okoljske deklaracije izdelkov

Izdelki Geberit z okoljsko deklaracijo vključujejo cevni sistem Geberit Silent-Pro

Na dodeljene točke neposredno vplivajo tudi tako imenovane okoljske deklaracije izdelkov Environmental Product Declarations (EPD).

Zagotavljajo pregledno, količinsko opredeljeno in primerljivo osnovo za informacije o ekološkem odtisu gradbenih proizvodov. Pri Geberitu izdelki z EPD zdaj predstavljajo 30 % prodaje.