Štirje kvadratni metri luksuzaMartin Modern, Singapur

V Singapurju je območje Martin Modern mešanica parka in stanovanjskega kompleksa. Dve stolpnici ponujata stanovalcem luksuzne enote. Kopalnice po drugi strani delujejo skromno, vendar nudijo popolno razkošje.

V kraljestvu Merliona, hibrida med levom in ribo, ljudje živijo visoko in tesno skupaj. V Singapurju, čigar razpoznavni znak je Merlion, je malo stanovanjskega prostora. Mestna država z drugo najvišjo gostoto prebivalstva na svetu je dom okoli 5.7 milijonom ljudem. Večina jih živi v stolpnicah v majhnih stanovanjih.

Nebotičniki se dvigajo v nebo z dih jemajočo arhitekturo. Od leta 2021 je Singapur bogatejši še za dve stolpnici. S 30 nadstropji se ti dve stanovanjski stolpnici dvigujeta v nebo na območju Martin Modern. Nudita 450 stanovanjskih enot v bogatem botaničnem vrtu. Načrtovala in zgradila jih je nepremičninska agencija GuocoLand, ena najpomembnejših singapurskih razvijalcev nepremičnin.

Hiša v vrtu

Skrivni vrtovi" rastejo na vrhu stanovanjskih stolpnic Martin Martin Modern (© Darren Soh)

Da bi razumeli arhitekturo območja Martin Modern, je najprej treba pogledati zemljevid mestne države. Gosto poseljeno mesto dobesedno vibrira od življenja, tradicionalne in futuristične zgradbe stojijo v neposredni bližini druga druge. Na sredini vsega in na vrhunski lokaciji je območje Martin Modern, ki deluje kot zelena pljuča v tem gosto pozidanem mestu.

Koncept »hiše v vrtu« so razvili krajinski arhitekti ICN Design International. Posebnost je, da ti dve stolpnici s svojim odtisom zavzameta le 20% celotne 172.000 km2 velike površine. Obiskovalci že ob vstopu v notranji del parka pustijo vrvež metropole za seboj. Obstaja 15 vrtov in zelenic na različnih ravneh ozemlja in zgradb.

Zelen pokrov motorja

Zelena češnjica na torti so vrtovi na strehah obeh stolpnic, imenovani “Skrivni vrtovi“. Vsebujejo vrtne površine in odmaknjene grede. Generalni direktor skupine GuocoLand Cheng Hsing Yao poudarja: “Ko gre za projekte v najboljših soseskah Singapurja, morajo imeti kupci občutek prostora in vrta“.

Veliko razkošje na majhnem mestu

Stanovanjske enote imajo 4,2 metra visoke strope. Po drugi strani so kopalnice precej kompaktne, saj merijo od 3,5 to 4,4 kvadratnih metrov. Te naj bi namreč v enotah, ki so velike od 70 do 170 kvadratnih metrov, zavzele čim manj prostora, a ponujale čim več razkošja. V kopalnicah so uporabljeni visokokakovostni materiali in tuš WC-ji Geberit AquaClean Sela. Uporaba tuš WC-jev se odlično ujema z deželo merliona, ki skozi usta brizga vodo, katerega kip lahko občudujemo v istoimenskem parku.

Dejstva

Slike