Madžarski zeleni nebotičnikMol Campus, Budimpešta (HU)

V Budimpešti poteka projekt svetilnika. MOL Campus ni le najvišja stavba na Madžarskem, temveč tudi vzor trajnostne arhitekture. Zato je stavba že prejela certifikat BREEAM Excellent.

MOL Campus v Budimpešti je osupljiva nova stavba. 28-nadstropna steklena stolpnica v mladem stanovanjsko-poslovnem okrožju BudaPart s 143 metri višine velja za najvišjo poslovno stavbo na Madžarskem.

Nov sedež mednarodnega naftnega in plinskega podjetja MOL Group s sedežem v Budimpešti zaradi svoje velikosti ni naletel le na navdušenje. Vendar je “pisarna prihodnosti“ postala prepoznavna s svojo trajnostno strategijo. Gradbeniki so si prizadevali pridobiti svetovno znana trajnostna certifikata BREEAM Excellent in LEED Platinum. Zdaj so dosegli prvo.

Ogrevanje z obnovljivimi viri energije

Vidno od daleč: Kampus MOL je s svojimi 143 metri višine zdaj najvišja stavba na Madžarskem (© MOL Gruppe)

Ključni dejavnik za nagrado je bil sistem ogrevanja in hlajenja, ki v celoti deluje na obnovljive vire energije. Več kot 300 geotermalnih sond je bilo nameščenih v globinah do 120 metrov, s čimer je pokrita tretjina potreb po ogrevanju in hlajenju. Ob konicah lahko ogrevalni sistem dopolnijo tudi z daljinskim ogrevanjem. K okolju prijazni energetski bilanci prispeva tudi 900 kvadratnih metrov sončnih kolektorjev na strehi in integriran sistem upravljanja stavbe.

Tudi voda je v tej stavbi dragocena dobrina. Siva voda in deževnica se prečiščita, shranita in ponovno uporabita za splakovanje WC školjk in zalivanje zelenih površin. Celoten objekt je opremljen s sistemom za odvodnjavanje strehe Geberit Pluvia in njegovim varnostnim podtlačnim sistemom. Da bi izpolnili visokokakovostne zahteve, so se zanesli na izdelke Geberit tudi pri sanitarnih prostorih. Med drugim je bilo vgrajenih več kot 400 WC-jev Acanto, več tisoč metrov cevnih sistemov ter številni inštalacijski elementi in splakovalniki z okolju prijaznim sistemom dvokoličinskega splakovanja.

Zelena okolica

Na novem sedežu Skupine MOL je 2500 delovnih mest (© Skupina MOL)

Novo znamenitost Budimpešte je zasnoval globalni arhitekturni studio Foster + Partners skupaj z madžarskim studiem Finta. “Načrtovanje in gradnja sta trajala več kot pet let,“ pravi Tibor Gáspár, inženir gradbenih storitev pri podjetju Körös Consult Ltd. Projekt je bil končan konca leta 2022.

Na približno 86.000 kvadratnih metrih, torej na površini, veliki kot dvanajst nogometnih igrišč, je nastalo 2500 delovnih mest, več restavracij, konferenčnih dvoran in fitnes studio. Bujni vrtovi povezujejo pisarniške prostore ter tako povezujejo naravo in delo. Češnjica na vrhu pa je javno dostopen strešni vrt z razgledom, ki je – tako kot zgradba – senzacionalen.

Dejstva