Trajnostno bivanje je v trenduCubus130, Frankfurt na Majni (NEM)

V stavbi Cubus130 v Frankfurtu se dizajn in funkcionalnost zgledno prepletata prav zato, ker je na voljo malo prostora. Geberit s svojimi rešitvami pred in za steno prispeva k stanovanjski zgradbi, ki prehiteva moderne trende urbanega bivanja.

Mini balkoni, mini kopalnice, male kuhinje. Zlasti v velikih mestih, kjer je malo prostora in predstavljajo enočlanska gospodinjstva standard, je veliko povpraševanje po novih oblikah bivanja. Tovrstnemu povpraševanju zadosti stanovanjska stavba Cubus130 v okrožju Niederrad v Frankfurtu. Od marca 2021 ta nekdanji dijaški dom, ki je bil prvotno zgrajen leta 1971, ponuja 137 mikro bivališč. Večina stanovanj ima okoli 18 kvadratnih metrov, nekatera merijo med 27 in 30 kvadratnimi metri. 24 stanovanj izpolnjuje vse zahteve glede dostopnosti.

Stanovanja so moderna, funkcionalna in poceni. Konec koncev je bil mandat dan javnemu stanovanjskemu skladu Nassauische Heimstätte, ki je kupil in predelal stavbo v cenovno dostopna stanovanja za večje dele prebivalstva.

Majhna, fina in praktična: začasna namestitev na naslovu Goldsteinstrasse 130 v Frankfurtu na Majni (NEM) (© Geberit)
Geberit WC Renova Plan (© Geberit)

Tudi samo za kratek čas

Hiša z vpadljivo rdečo fasado in kockastimi mini balkončki ponuja rešitev še za en trend – bivanje za kratek čas. Če iščete udobno bivališče za en semester med študijem na univerzi v Frankfurtu na Majni, opravljate prakso ali končujete začasen projekt, boste v Cubusu130 našli že opremljen dom.

Vendar Cubus130 ponuja veliko več kot samo majhne prostore in začasno bivanje. S svojo arhitekturo in konceptom uporabe, stanovanjski objekt predvideva premik določenih stanovanjskih funkcij v poljavne prostore. Moderni »homo mobilis« ne potrebuje svojega avta niti lastnega pralnega stroja, je moto na Goldsteinstrasse 130. Avtomobili ponudnika za souporabo vozil so parkirani v podzemni garaži. Druge storitve, kot so čiščenje in pranje perila, lahko rezervirate kadarkoli.

Vzorni projekt

Industrijsko montažni sistem geberit GIS za celoten sistem oskrbe in odvodnjavanja je skrajšal čas gradnje za tri mesece (© Geberit)

Cubus130 je tudi vzorni projekt za Geberit. »Prvotni načrt je bil zgraditi vsa stanovanja v posameznih inštalacijah«, pravi vodja projekta Lothar Lühr, inženir pri LIST BiB Bielefeld, ki je bil odgovoren za ogrevanje, prezračevanje in sanitarne inštalacije. Geberit je s sistemom GIS IV predlagal učinkovitejšo rešitev, kot so industrijske montažne predstenske inštalacije za celotni cevni sistem za oskrbo in odvodnjavanje. »To nam je prihranilo tri mesece časa gradnje«, je veselo povedal Lothar Lühr.

Geberit je bil enako prepričljiv z rešitvami zasnove kopalnice, med katerimi najmanjše merijo samo 3.69 kvadratnih metrov. Razvijalci nepremičnin so obvladali ta izziv zahvaljujoč prostorsko varčni kopalniški seriji Geberit Renova Plan. Umivalniki iz te serije merijo v širino le 55 centimetrov. Hkrati so njihove jasne, preproste oblike v koraku s časom.

Dejstva