Zdravnik o tuš WC-jih | Geberit.si

Kako zdrava je v resnici uporaba tuš WC-ja Intervju z zdravnikom

Morda se sprašujete, kako dobra in zdrava je v resnici uporaba tuš WC-ja in ali je naložba smiselna. Z gastroenterologinjo smo se pogovarjali o prednostih tuš WC-ja za intimno higieno.

Občutljiva koža na intimnih predelih

V nasprotju z drugimi deli telesa je koža na intimnem področju izjemno občutljiva, z mrežo tisočih živčnih celic in številnimi žlezami lojnicami. Zdrava koža nudi zadostno zaščito pred zunanjimi vplivi. Vendar pa je tudi ranljiva – zlasti na občutljivih področjih, kot je področje intimnih predelov. Pravilna higiena je zato izjemno pomembno, da čim bolj zmanjšamo vpliv na naravne zaščitne sposobnosti kože.

Bernhard Sauter je doktor interne medicine in specialist na področju gastroenterologije, ki od leta 2006 dela v priznanem gastroenterološkem centru Klinik Hirslanden v Zürichu v Švici.

Geberit AquaClean Mera Comfort tuš WC z daljinskim upravljalnikom in aktivirna tipka Sigma50 (© Geberit)

Gospod Sauter, kako lahko ohranimo naravno zaščito kože na intimnem področju?

Koža je tukaj zelo občutljiva in tanjša kot na drugih predelih telesa, podobno kot na ustnicah. Žleze lojnice na intimnem predelu vzdržujejo naravno tanko plast olja na koži, na katero vplivamo z losjoni, vlažnimi robčki ali pa z brisanjem s papirjem. Najboljši način čiščenja je torej z vodo.

Zakaj za osebno higieno na tem območju zadostuje čista voda?

Intimni predel ima svoj naravni zaščitni in samočistilni sistem. Če se sistem poruši, je bolj dovzeten za draženje in okužbe. Pri uporabi čiste vode ni nevarnosti, kar pomeni, da je to najboljši način ohranjanje higiene.

Komu bi priporočili tuš WC?

Tuš WC priporočam vsem – mladim ali starim, zdravim ali z že obstoječimi obolenji na intimnem področju ali črevesju. Temeljita osebna higiena ni odvisna od starosti, niti od zdravja osebe.

Ali je tuš WC dobra ideja ne glede na spol?

Absolutno – z uporabo tuš WC-ja se lahko vsi spoli odrečejo kemikalijam in brisanju, ki lahko povzročita draženje kože. Ker ženske pogosteje prizadenejo okužbe na intimnem področju, je dobra ideja predvsem zanje.

Zakaj mila in vlažilni robčki niso priporočljivi?

Ti izdelki pogosto vsebujejo alkohol, dišave in druge konzervanse. To in samo brisanje lahko dražijo občutljivo kožo na tem predelu, kar posledično spodbuja bakterijske okužbe, lahko povzroči alergije in uniči naravno kislinsko pregrado na koži.

Zakaj je tuš WC posebej dobra ideja za ljudi z razdraženo kožo ali hemoroidi?

Ko je koža razdražena, je najpomembnejša regeneracija. Za to jo je treba pustiti, da se zaceli s čim manj motnjami. Dotikanje predela in uporaba agresivnih snovi poslabšata situacijo, saj se stare rane vedno znova odpirajo. Nežno čiščenje z vodo se je izkazalo kot najboljši način za tiste z razdraženo kožo.

Kako se vaši pacienti odzovejo, ko jim poveste o čiščenju s tuš WC-jem?

Začetne reakcije so lahko zelo različne. Ko pa so pacienti odkrili, kako temeljito je čiščenje s tuš WC-jem, je bilo veliko pozitivnih povratnih informacij.

Portret prof. dr. Bernharda Sauterja, specialista interne medicine in gastroenterologije (© Julia Dunlop)


O gastroenterologiji
Gastroenterologija se osredotoča na bolezni prebavil, jeter in endokrinih žlez, ki pripadajo prebavnemu sistemu (npr. trebušna slinavka). Gastroenterologi preučujejo vzroke za bolezni prebavil in kako pogosto se pojavljajo. To je poleg diagnosticiranja in zdravljenja teh bolezni ter svetovanja bolnikom o najboljšem načinu zaščite pred njimi.

Izdelki za več udobja v kopalnici

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici