Veliki valoviŽeležniška postaja Hongdao (Kitajska)

Želežniška postaja Hongdao v Qingdau na Kitajskem nosi morje na svoji strehi; aluminijasta konstrukcija je oblikovana kot velikanski valovi. Impresivna strešna kritina je opremljena s tehnologijo Geberit.

Trčita dva velikanska vala, oba se dvigata več kot 60 metrov v nebo. Zraven se dvigajo še drugi manjši valovi. Ko stojite pred novo železniško postajo Hongdao, si človek predstavlja sebe sredi nevihtne naravne pokrajine. Dimenzije te nenavadne konstrukcije so več kot impresivne: streha je sestavljena iz 38 000 ukrivljenih aluminijastih plošč, njena površina pa ustreza velikosti enajstih nogometnih igrišč.

Geberit kljubuje valovom

Valovita streha vsebuje tudi tehnologijo Geberit. Na privlačno strešno konstrukcijo je bil nameščen sistem za odvodnjavanje streh Geberit Pluvia. Okoli 200 strešnih vtočnikov in več kot 10 kilometrov PE cevi zagotavlja učinkovito in varno odvodnjavanje strehe tudi v primeru močnega neurja.

Namig strehe na nevihtno valovanje je bil namerno izbran: postaja se nahaja le dva kilometra od morske obale, v mestu Qingdao na vzhodu Kitajske. V zadnjih 100 letih se je nekdanja ribiška vasica razvila v uspešno trgovsko in finančno središče s približno šestimi milijoni prebivalcev.

Križišče s pogledom

Nova železniška postaja je sestavljena iz štirih nadstropij in s skupno 50 000 m² površin. Hongdao je še posebej prijeten kraj za čakanje: to je edina železniška postaja z vlaki za visoke hitrosti na Kitajskem s pogledom na morje. Na južni strani postaje je razgledna ploščad, s katere lahko potniki gledajo na zaliv Jiaozhou.

Glavna stavba je dokončana, v teku so zaključna okoljska dela. Takoj, ko se bo postaja odprla, bo Qingdao povezala s kitajskim omrežjem za visoke hitrosti. Vlaki se bodo nato po tirih vozili s hitrostjo do 300 km/h. V prihodnosti bo potovanje iz Qingdaa v Peking ali Šanghaj trajalo manj kot tri ure. Kratek čas potovanja naredi potovanje z vlakom privlačno. Posledično naj bi se Hongdao razvil v železniško vozlišče: načrtovalci do leta 2030 pričakujejo več kot 20 milijonov potnikov letno.

Dejstva

Know-How

Geberit Know-how

  • Sistem za odvodnjavanje streh Geberit Pluvia
  • Sistem Geberit PE

Slike