Zeleno letališčeDoseganje novih višin

Circle je odličen primer gradnje ko 30. 000 m² zemljišča postane 180. 000 m² uporabne površine: The Circle dosledno uresničuje zamisel o strnjeni gradnji. Objekt na največjem švicarskem letališču v Zürichu-Klotnu prav tako določa nove standarde na področju trajnosti. Tu prispeva tudi Geberit z vrsto izdelkov.

Vsakemu, ki bi prispel v The Circle – preden bi na primer odletel na dopust – bi bilo odpuščeno, če bi mislil, da je v središču mesta in ne na letališču. Pravzaprav je The Circle predvsem sodobna četrt s trgovinami, bari in restavracijami, pisarnami mednarodnih podjetij in kongresnim centrom za 2500 gostov. Dva hotela Hyatt in ambulantni zdravstveni center univerzitetne bolnišnice v Zürichu dopolnjujejo ponudbo tega centra, kjer je bilo prvotnih 30. 000 m² površin pomnoženih. Zgoščena gradnja je ime tega koncepta: vsak kvadratni meter je dragocen, vsakega je mogoče uporabiti na najrazličnejše načine.

Dobro izkoriščanje sive vode

Poleg sodobnega, prilagodljivega koncepta uporabe in estrtskega videza The Circle izpolnjuje še eno bistveno zahtevo sodobne družbe – to je trajnost. The Circle, ki je od novembra 2020 odprt za javnost, postavlja nova merila z ekološkega vidika. Posledično je Svet za zeleno gradnjo ZDA novi stavbi podelil najvišjo platinasto oceno LEED. Kot največji gradbeni projekt doslej je sodobna stavba prejela tudi certifikat švicarskega gradbenega standarda Minergie.

Ravnanje z vodo je eden od dejavnikov, ki med drugim prispeva k pozitivnemu ekološkemu ravnovesju stavbnega kompleksa. Na primer, The Circle porabi približno 50 odstotkov manj pitne vode kot običajna stavba - to omogočajo varčne armature in uporaba deževnice kot sive vode. Približno 85 odstotkov WC školjk v stavbi se splakuje s sivo vodo. Geberit prispeva k tej rešitvi s sistemom za odvodnjavanje strehe Pluvia in zvočno izolacijskim cevnim sistemom Silent-db20.

Zeleno srce

Zeleno srce The Circla pa pa je predvsem tako imenovano “anergijsko omrežje“ za oskrbo s toploto in hlajenjem. Od 1150 pilotov v temelju jih je 850 zasnovanih kot energiski piloti. Poleti ti odvečno toploto prenesejo v zemljo, ki služi kot zaloga energije. Pozimi se lahko ta toplota uporabi za ogrevanje. Zunanja energija v obliki električne energije je potrebna samo za delovanje toplotnih črpalk in hladilnih naprav. Del električne energije pridobivajo tudi iz sončne energije, pri čemer so solarni paneli nameščeni na vseh primernih strešnih površinah.

The Circle ni le zelen v srcu, ampak ima tudi lastna zelena pljuča, z 80.000 kvadratnimi metri gozda, travnikov in močvirij, spremenjenih v letališki park, kjer se lahko popotniki in prebivalci sprostijo in uživajo v osrčju narave.

Dejstva

The Circle

The Circle

  • Arhitekt: Riken Yamamoto
  • Lastnik: Letališče Zürich AG in Swiss Life AG
  • Splošno vodenje projekta: HRS Real Estate AG
  • Dizajn parka: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Naslov: The Circle, Zurich Letališče, CH-8058 Zurich

Galerija slik