Rekordna gradnja z razgledomVarso Place, Varšava (PL)

Varso Place s svojim 300 metrov visokim stolpom kraljuje nad celotno Varšavo. Stavbni kompleks revitalizira nekoč zapuščeno ulico - in prejema različne certifikate za trajnostno gradnjo. Eden od njih po zaslugi izdelkov Geberit.

310 metrov, 53 nadstropij: če vključimo še anteno, glavni stolp Varso Place v Varšavi (PL) zlahka podre rekord. Stolp Varso je višji od nemškega Commerzbank stolpa v Frankfurtu ali španskega Torre Caja v Madridu – in s tem najvišji nebotičnik v Evropski uniji.

A samo z višino se nič ne pridobi. Varso Place zmore veliko več. Kompleks treh stavb združuje inovacijski center, hotel, restavracije, kavarne, trgovine in pisarne ter ponuja široko paleto storitev na območju, ki je postalo eno najbolj prometnih v poljski prestolnici.

Nekoč pogorela, zdaj revitalizirana

Stolp Varso je najvišji nebotičnik v Evropski uniji (© Aaron Hargreaves/Foster + Partners)

Ni bilo vedno tako. Ulica Chmielna, kjer se nahaja ta nova stavba, je bila nekoč zapuščena ulica, ki je bila delno požgana med varšavsko vstajo leta 1943 in dolgo časa ni bila obnovljena. Od leta 2009 je vzhodni del ulice zgodovinski spomenik. Zaradi Varso Place se zahodni del mesta zdaj blesti v novem sijaju.

V središču kompleksa je trg, obdan s steklenim okvirjem in poživljen z drevesi in klopmi. Ljudje naj bi tu uživali v okolici – v »urbanem prostoru« z nemoteno povezavo med vsakdanjim pisarniškim življenjem in javnostjo, kot ga opisuje arhitekturno podjetje Foster + Partners. Grant Brooker iz Foster + Partners pravi: “Prepričani smo, da bo stolp s svojimi dejavnostmi in javnimi površinami na strehi pozitivno prispeval k temu čudovitemu mestu.“

Del tega pozitivnega prispevka je tudi visoka kakovost stavb na tem območju. Certifikat BREEAM potrjuje trajnost konstrukcije. Oznaka WELL pa kaže, v kolikšni meri stavbe upoštevajo telesno in duševno zdravje ljudi. Ocenjuje se na primer kakovost zraka, vode in svetlobe.

Cevni sistem za oskrbo Geberit in še več

Za kakovost vode, ki je bila nagrajena s certifikatom, so odgovorni predvsem cevni sistemi Geberit. Zato se v celotnem objektu uporabljajo trije različni sistemi oskrbe Geberit: bakrene cevi Mapress za svežo vodo, ogrevanje in hlajenje ter večplastna cevna sistema Mepla in Volex, ki zagotavljata zanesljivo in higienično oskrbo z vodo. Za zanesljivost in higieno v kopalnici poskrbijo tudi številni drugi izdelki Geberit.

Dejstva

Galerija slik