Ko Pluvia reši nogometStadioni po svetu

Sistem za odvajanje vode Geberit Pluvia je nameščen po številnih stadionih po svetu. To je smiselno iz večih razlogov.

Ko lije kot iz škafa, igranje nogometa ni več tako zabavno. Zato imajo številni nogometni stadioni pokrite tribune, da lahko vsaj gledalci navijajo na suhem. In na mnogih je nameščen sistem Geberit Pluvia.

Posebna oblika vtočnih elementov pripomore k temu, da se cevi zelo hitro v celoti napolnijo z vodo. Ta pa se z veliko hitrostjo odvaja s pomočjo podtlaka, ki se ustvari v vertikali zaprtega sistema. Velika prednost tega sistema je tudi to, da so vsi vodoravni cevni odseki nameščeni vodoravno, brez padca.

Prednosti za arhitekturo in gradnjo

Po besedah produktnega vodje Andreasa Mosebacha so te točke velika prednost sistema pri gradnji stadionov. Streha le redko pokrije celoten stadion. Igrišče ostaja odprto, zidovi so samo na zunanji strani. Vertikalne cevi je mogoče samo namestiti tja, tako da so daljše vodoravne cevi neizogibne. “Pluvia je tako idealna rešitev za gradnjo stadionov.“

K temu je dodana še visoka pretočnost odtočnih posod. “Streha stadiona ima veliko površino,“ pravi produktni vodja: “Sistem za odvajanje vode Pluvia dosega veliko moč z malo materiala. Tako lahko celotno streho stadiona izsušimo z le nekaj odvodnimi cevmi,“ pravi Andreas Mosebach. To pomeni, da sistem zahteva malo prostora in ponuja veliko arhitekturno svobodo, kar je pomemben dejavnik pri gradnji stadiona. “Stadioni so običajno arhitekturni eksponati.“

Pluvia se uporablja na nogometnih stadionih po vsem svetu. Tole so nekateri od njih:

Allianz Arena, Munchen, Nemčija (© Pixabay)

Allianz Arena, München, Nemčija

Allianz Arena v Münchnu, ki so jo zasnovali arhitekti baselskega studia Herzog & de Meuron, je bila odprta leta 2006 in velja za ikono sodobne gradnje stadionov. Zunanjo lupino, ki zaniha v strešno površino, krasi skoraj 2800 zračnih blazin v obliki diamanta. Strešne obremenitve se preko 48 jeklenih nosilcev prenašajo na nosilce armiranobetonske konstrukcije. Sistem odvajanja meteorne vode Geberit Pluvia je nameščen na strešnem obodu. Za njegovo povezavo z vertikalnimi cevmi so bile uporabljene upogljive priključne cevi. (Foto: Pixabay)

Baku olimpijski stadion, Baku, Azerbejdžan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku olimpijski stadion, Baku, Azerbajdžan

Bakujski nacionalni stadion sprejme nekaj več kot 69.000 gledalcev. To je nogometni stadion in atletska arena v enem. Plošče, pritrjene na fasado, se svetijo v svetlih barvah in tako nekoliko spominjajo na Allianz Areno v Münchnu. Jekleno streho je bilo treba posebej ojačati zaradi občasnih vetrovnih obremenitev. Na strešni površini stadiona Geberit Pluvia zagotavlja popolno odvodnjavanje. (Foto: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Vodafone Arena, Istanbul, Turčija (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanbul, Turčija

V novem domu nogometnega kluba Beşiktaş lahko sedi 42 000 gledalcev. Stadion se nahaja na evropskem bregu Bosporja s pogledom na okrožje Üsküdar. Zaradi spomeniškega varstva je ohranjen del starega stadiona z južno fasado in zahodnimi glavnimi vhodnimi vrati. Arhitektu je uspelo združiti stare komponente s sodobnim konceptom. Streha stadiona je sestavljena iz membrane iz steklenih vlaken, prevlečene s silikonom, meteorno vodo z nje pa odvaja Geberit Pluvia. (Foto: DB Architecture & Consulting)

Stadion v Varšavi, Poljska (© Pixabay)

Nacionalni stadion v Varšavi, Poljska

Nacionalni stadion v Varšavi je bil zgrajen za evropsko prvenstvo leta 2012. Temelji na stadionu Dziesieciolecia, ki je propadal, saj ga že od leta 1988 za športne namene niso več uporabljali. Gradnja stadiona je bila načrtno razdeljena na dva dela. Tribuna je sestavljena iz montažnih betonskih delov. Nad njim je mrežasta streha iz jeklene žice s tekstilno membrano. Notranja streha je sestavljena iz mobilnega membranskega jadra, ki po potrebi lahko pokrije tudi površino igrišča. Varno odvodnjavanje strehe zagotavlja Geberit Pluvia. (Foto: Pixabay)

Stadion Cape Town, Cape Town, Južna Afrika (© Pixabay)

Stadion Cape Town, Cape Town, Južna Afrika

Tekme svetovnega nogometnega prvenstva leta 2010 v Južni Afriki so bile odigrane na stadionu v Cape Townu, ki je bil prvotno zgrajen s 64 000 sedeži. Ta se nahaja v bližini atlantske obale, a tudi blizu mestnega središča Cape Towna. Za stadion je značilna ukrivljena streha iz prozornega stekla z emajliranim obročem na zunanji strani. Streho odvodnjava sistem Geberit Pluvia. (Foto: Pixabay)