Pionirka gibanja Tiny House gradi z Geberitom | Geberit.si

Ko sanje postanejo resničnost Pionirka gibanja Tiny House gradi z Geberitom

Le 24 kvadratnih metrov - dovolj prostora za Marjolein Jonker, da zgradi popolnoma normalno hišo. Nizozemska strokovnjakinja za gibanje Tiny House (Majhna hiša) je leta 2022 izpolnila svoje sanje o lastnem majhnem domu. V kopalnici se zanaša na kompaktno Geberit zasnovo.

Če kdo ve, kako živeti preprosto in udobno v majhnem prostoru, je to Marjolein Jonker. 47- letnica je ambasadorka in voditeljica gibanja Tiny House (Majhna hiša) na Nizozemskem.

Majhne hiše so popolnoma običajne hiše v majhnem merilu z maksimalno 50 kvadratnimi metri uporabnega prostora in minimalnim ekološkim odtisom. Za njimi stoji jasna filozofija: živeti preprosto življenje v majhnem prostoru – stran od individualizma in potrošništva k skupnosti in minimalizmu.

Poganjek

Sprout (Poganjek) je ime majhnega sanjskega doma Marjolein Jonker, ki je bilo leta 2022 zgrajeno na njenem posestvu v nizozemski občini Olst-Wijhe. Na zgolj 24 kvadratnih metrih brez podstrešja, si je rojena Nizozemka ustvarila prijeten in udoben dom.

Koncept, ki so ga zasnovali Woonpioniers in zgradili Blindwerkt, dosledno zasleduje idejo trajnostnega bivanja: sestoji iz bioloških materialov, kot so les, konoplja in juta, je okolju prijazen in v primeru Marjolein Jonker, popolnoma energetsko samozadosten.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Transport majhne hiše (© Chiela van Meerwijk)

Neodvisna

Majhen ekološki odtis je osrednjega pomena za gibanje Tiny House. V primeru Poganjka Marjolein Jonker je eden od vrhuncev fasada iz posebnega hitro rastočega lesa. Zahvaljujoč postopku termične modifikacije brez kemičnih dodatkov ima ta les življenjsko dobo 50 let. Poleg tega so uporabljena tudi naravno manj trajnostna in mlada drevesa, ki shranijo več CO2 kot starejša drevesa. To ščiti zalogo tropskega lesa.

Hiša dobi vso potrebno energijo izključno iz sončnih panelov. Čeprav ima priključek na vodovod, večino potreb po vodi za stranišče, pralni stroj in vrt pokrije deževnica prek inovativnega sistema zbiranja deževnice.

Hamam na štirih kvadratnih metrih

Ilustracija majhne hiše (© Woonpioniers)

Kot ostali predeli, ima kopalnica le nekaj kvadratnih metrov, natančneje samo 4. Lastnik je za notranjo opremo izbral visokokakovostne izdelke in materiale, ki bodo obstali dolgo časa: »ker potrebujem manj prostora in sredstev, se lahko odločim za visoko kakovosti izdelkov in materialov ter luksuzen dizajn. Geberit se popolnoma ujema s to filozofijo.«

Uporabljeni so Geberit stenska WC školjka brez roba, aktivirna tipka in kompaktni Geberit umivalnik. »Z Geberitom vem, da bodo moji sanitarni izdelki zdržali leta in nudili ogromno udobja«, pojasnjuje svojo izbiro novopečena lastnica doma. Z notranjostjo kopalnice, ki vključuje tudi kopalno kad z deževno prho, je Marjolein Jonker izpolnila svoje osebne sanje o »malem Hamamu«.

Dejstva

Slike