Mozartovo kraljestvoOpernhaus, Chemnitz (DE)

Operno hišo Chemnitz je leta 1909 zgradil Richard Möbius. Danes velja za eno najsodobnejših v Evropi. Kot priprava na leto 2025, ko bo Chemnitz evropska prestolnica kulture, je častitljivo staro gledališče dobilo nove sanitarne prostore – vključno z izdelki Geberit.

Gledališki trg v nemškem Chemnitzu z operno hišo, muzejem kralja Alberta in cerkvijo svetega Petra je eden najlepših arhitekturnih sredič v mestu. Operna hiša, zbirno mesto kulturnih navdušencev, ima pestro zgodovino.

Zgodovinska stavba

Chemnitz je od industrializacije v 19. stoletju do začetka prve svetovne vojne doživel pravi gradbeni razcvet. Zgrajenih je bilo več kot 100 javnih zgradb. Med njimi je bila tudi gradnja operne hiše. Leta 1909 je bila ta secesijska stavba postavljena pod vodstvom domačega arhitekta Richarda Möbiusa. V drugi svetovni vojni je bila močno poškodovana, nato pa je bila v letih od 1947 do 1951 obnovljena in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja temeljito prenovljena. Trideset let kasneje so lastniki izkoristili premor zaradi pandemije za popolno prenovo sanitarnih prostorov.

Higiena in udobje na najvišjem nivoju

Zasnova novih sanitarnih prostorov naj bi bila čim bolj diskretna, elegantna in nevpadljiva. Za te zahteve so odgovorni videli pravega partnerja v Geberitu. Z Geberit inštalacijskimi sistemi in keramiko je bilo opremljenih skupno 15 prostorov. Iz higienskih razlogov je bilo veliko pozornosti namenjene rešitvam, ki ne potrebujejo dotika. Zato so bile uporabljene Geberit armature za umivalnike, pisoarji in Geberit aktivirne tipke z aktiviranjem splakovanja brez dotika.

Od Verdijevih oper do popularnih muzikalov

Institucija, kot je operna hiša Chemnitz, je odvisna od zanesljivih sanitarnih objektov z dokazano dolgo življenjsko dobo. Navsezadnje spomeniško zaščiteno stavbo, ki sprejme do 720 gledalcev, vsako leto obišče več kot 70.000 gostov. Program operne hiše ponuja široko paleto predstav za vse starosti in občinstva: od klasičnih do sodobnih oper, od baletov do muzikalov.

Dejstva

Slike