Inovacije v praksiEkologija in tehnologija postaneta eno

Ideje, ki premikajo svet, potrebujejo pravo lokacijo in Melbourne Connect jo ponuja. Stavbni kompleks v avstralskem velemestu Melbourne združuje digitalne tehnologije in ekološko znanje. In Geberit se je pridružil.

Ali lahko stavba dejansko prispeva k iskanju rešitev za globalne probleme? Družba Melbourne Connect si to zagotovo želi. Na prvi pogled se zdi, da stavbni kompleks ponuja le prostor. Njegova odprta in dostopna arhitektura pa ustvarja okolje za prenos znanja in izkušenj ter sodelovanje.

S to idejo je Univerza v Melbournu pristopila k temu projektu: v središču inovacijskega okrožja v Melbournu ustvariti center za raziskave tehnologij prihodnosti in prenos znanja med znanostjo in podjetji. Melbourne Connect, ki je odprt od aprila 2021, je veliko več: je tudi prostor za srečanja, prostor za skupno delo, center za zagonska podjetja, otroško varstvo za 90 otrok in študentski dom s 376 stanovanji.

Trajnost v praksi

Melbourne Connect, inovativni center za prenos znanja in izkušenj (© Peter Casamento, Marc Williams)

Seveda naj bi stavba sama prispevala k reševanju težav sodobne družbe: zmanjšanju koncentracije CO2 v ozračju, varčevanju s pomembnim virom vode in ohranjanju naravnih virov. Melbourne Connect je za svoj trajnostni koncept prejel 6 zelenih zvezdic, ki jih podeljuje avstralski svet za zeleno gradnjo. Poleg tega je stavbni kompleks prejel 5 od 6 zvezdic za energetsko učinkovitost in 4,5 zvezdice za varčevanje z vodo v okviru avstralske vladne pobude NABERS Rating.

Kaj je tako posebnega pri Melbourne Connect? Posebej razvita zasnova fasade optimizira izpostavljenost sončni svetlobi in uporabo dnevne svetlobe. Senzorji merijo klimatske parametre v stavbi in tako nadzorujejo potrebe po energiji. Samo nadzor na podlagi podatkov omogoča zmanjšanje porabe energije za 33 odstotkov. Mimogrede, energija se pridobiva geotermalno in prek solarnih sistemov.

Naravno z Geberitom

Melbourne Connect, inovativni center za prenos znanja in izkušenj (© Peter Casamento, Marc Williams)

S ponovno uporabo deževnice se prihrani tudi pitna voda, in sicer kar za 20 odstotkov. Zavestno varčevanje z vodo je še posebej pomembno v Avstraliji, kjer so podnebni ekstremi vse pogostejši. Zato tudi deževnica velja za dragocen vir vode v Melbournu Connect.

Strokovno znanje Geberita je zelo koristno, ko gre za odvajanje odpadne vode. V dveh od treh stolpnic v Melbourne Connect se odpadna voda odvaja s sistemom Geberit SuperTube. Ta Geberitov izdelek varčuje s prostorom, materialom in viri ter tako prispeva k varovanju okolja.

Dejstva

Geberit Know-how

Geberit Know-how