Življenje v majhnih prostorihMarjolein Jonker o privlačnostih majhnih prostorov

Marjolein Jonker je strokovnjakinja v tem, kako maksimalno izkoristiti majhen prostor. Je voditeljica gibanja Tiny House (Majhna hiša) na Nizozemskem. Pravi: “Majhne hiše so zavestna izbira za drugačen življenjski stil. Geberit se popolnoma ujema s to filozofijo.”

Marjolein Jonker iz Nizozemske v svoji majhni hiši (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, kdo živi v majhni hiši?

Vedno več ljudi živi v skladu z vrednotami, ki jih stanovanjski trg ne naslavlja: živeti preprosto življenje, ne jemati več, kakor potrebujemo, minimalizem in večja povezava z ljudmi in naravo. Majhne hiše so zavestna odločitev za drugačen življenjski slog.

S kakšnimi izzivi se arhitekti in projektanti soočajo pri gibanju Tiny House?

Gibanje Tiny House je najprej gibanje zasebnih posameznikov. Izziv je predvsem posvetiti več pozornosti družbenemu razvoju in stanovanjskim potrebam ter se razvijati na način, ki je prilagojen povpraševanju in ne ponudbi. Najboljši način za to je sodelovanje s stranko. Cenovno dostopna in okolju prijazna gradnja je velika skrb, ki postaja vedno večji izziv z naraščajočimi cenami materialov in inflacijo.

Zakaj so Majhne hiše bolj trajnostne kakor večje hiše?

Majhna hiša potrebuje manj surovin, kar se tiče gradbenih materialov in porabi manj energije za gretje. Poleg tega imajo Majhne hiše manj prostora za shranjevanje kakor navadni domovi, kar prisili stanovalce, da se bolj zavestno odločajo, ko kupujejo nove izdelke. To pripelje do manjšega okoljskega odtisa.

Zakaj ste se odločili za Geberit izdelke v vaši lastni majhni hiši?

Zame živeti majhno pomeni zavestno izbirati, kar se mi zdi lepo in pomembno ter da se hkrati izogibam vsemu odvečnemu. Iz trajnostnih razlogov rada izbiram visokokakovostne izdelke in materiale, ki obstanejo dolgo časa. Prav zato, ker imam manj prostora in virov, se lahko odločim za visoko kakovost izdelkov in materialov ter luksuzni dizajn za mojo Majhno hišo. Geberit se popolnoma ujema s to filozofijo. Podjetje ima cel nabor izdelkov, ki se odlično ujemajo z Majhno hišo, kot je na primer kompaktna WC školjka in umivalniki različnih velikosti. Geberit ima pravo rešitev za vsako Majhno hišo.

O Marjolein Jonker
Marjolein Jonker je ambasadorka in voditeljica gibanja Tiny House (Majhna hiša) na Nizozemskem. Njej cilj je bil seznaniti Nizozemsko s filozofijo gibanja in omogočiti bivanje v trajnostnih majhnih hišah na več mestih. Je ustanoviteljica Fundacije Majhna hiša Nizozemska in svetuje tako zasebnikom kot stanovanjskim združenjem glede načrtovanja in gradnje majhnih hiš. V letu 2022 si je na svoji posesti zgradila majhno hišo zase.