Igra s svetlobo v ProvansiLUMA kulturni center, Arles (Francija)

Arles, glavno mesto pokrajine Camargue na jugu Francije, ima novo atrakcijo: nad mestom z rimskim amfiteatrom se v soju lesketa stolp Franka Gehryja. Je razpoznavni znak 11 hektarjev velikega kulturnega centra LUMA.

Leta 2010 je fundacija LUMA, ki jo je ustanovila švicarska pokroviteljica umetnosti Maja Hoffmann, pridobila industrijsko puščavo blizu središča Arlesa. Enajst let kasneje je na tem mestu sedaj odprt kulturni center LUMA Arles. Sestavljen je iz prostranega parka z ateljeji in nastanitvami umetnikov, dvorane za velike dogodke, izobraževalnega centra, laboratorijev in kavarn, kar zagotavlja med seboj povezano infrastrukturo za kulturne dogodke in razstave vseh vrst. V severovzhodnem delu parka je od daleč vidna stolpnica kanadsko-ameriškega arhitekta Franka Gehryja.

Nedvoumen podpis arhitekta

Tako kot pri mnogih stavbah, ki jih je zasnoval Gehry, je tudi pri tej zgradbi skoraj nemogoče dojeti strukturo in notranjo ureditev na prvi pogled. Iz trinadstropne steklene konstrukcije v obliki bobna se dviga 56 metrov visok stolp, ki se proti vrhu neenakomerno zožuje. V 10. nadstropjih ta stolp obsega različne razstavne in prireditvene prostore, kavarno ter pisarne in arhive uprave LUMA.

Foto motiv za katerikoli del dneva

Fasada stolpa je sestavljena iz 53 škatel z zrcalnimi okni in iz skoraj 11.000 posebej prevlečenih aluminijastih plošč. Od daleč so videti kot svetleč oklep. Odvisno od časa v dnevu, le-te odbijajo svetlobo, ki nudi zelo različna vzdušja. Na ta način Frank Gehry uprizori resnično edinstven spektakel z znamenito lučjo Provanse.

Fascinanten interier

Znotraj poleg s svetlobo oblitega stolpa so prava paša za oči tudi skrbno izbrani bogati materiali in vznemirljive perspektive. Občudovanja vredno večkrat zavito stopnišče povezuje nadstropja steklenega bobna, vsak, ki si upa, pa se lahko spusti po toboganu. Tudi v gradbeni tehnologiji je bila prednostna naloga visoka estetika. Okoli 80 stranišč v kulturnem domu ima nameščeno Geberit podometno tehnologijo splakovanja. Za splakovanje WC školjke so bile uporabljene privlačne aktivirne tipke iz brušenega kromiranega jekla Sigma50 kot tudi Sigma80 brez dotika.

Dejstva

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Slike