Barvito študentsko življenjeLivinnX, Krakov (PL)

Študentska rezidenca LivinnX v univerzitetnem mestu Krakov na Poljskem dokazuje, da lahko študentski dom tudi doseže to: moderni dizajn, tehnologije za varčevanje z viri in prostor za skupnost.

Pot do sladkega študentskega življenja je pogosto naporna. Diploma je šele prva ovira. Soba za bivanje, ki je cenovno ugodna, v centru in dostopna z javnim prevozom v prijetni soseski, je druga. Najti tak prostor v gosto poseljenih, dragih metropolah je skoraj nemogoča situacija.

Tako je tudi v Krakovu. V zadnjih 20 letih se je mesto na jugu Poljske razvilo v vzhodnoevropski center za nove tehnologije in naravoslovne vede. Z enajstimi univerzami je nekdanje kraljevo mesto magnet za študente in ne samo s Poljske. Tu študira okoli 51 000 mladih. Cenovno dostopna stanovanja so temu primerno redka.

Kjer živi zgodovina

Sedaj rešitev za to oviro najde več kot 700 študentov v zgodovinski četrti na ulici Romanowicz. V neposredni bližini je posebni muzej – nekdanja tovarna Oskarja Schindlerja, ki je med drugo svetovno vojno rešil življenje okoli 1200 judovskim prisilnim delavcem.

Arhitekturni studio Make It z IMB Asymetria je popolnoma prenovil nekdanjo sedemnadstropno industrijsko stavbo. Nov študentski dom je znotraj veliko več kot samo študentski dom. Barvit, prostoren in opremljen s številnimi dnevnimi sobami, notranji dizajn Livinn X-a ustvarja prostor za študente, da živijo skupaj, imajo udobne večere ob peki na žaru, debatne noči na terasi na strehi, možnost skupnega kuhanja v skupnih kuhinjah ter da skupaj študirajo v knjižnici. Prostor z utežmi in spa z jacuzzijem ter savno lepo zaokrožita prosti čas v tem študentskem domu. Na kratko: LivinnX predstavlja na novo zamišljene študentske domove v današnjem svetu.

Ekološki dizajn najmanjših sob

Celo najmanjše kopalnice razkrijejo individualen okus stanovalcev (© Jaroslaw Kakal/Geberit)

Vrhunska je tudi oprema posameznih bivalnih enot in njihovih kopalnic. Geberit izdelki pomembno prispevajo k temu iz številnih razlogov. Prvič, WC keramika iz Geberit Kolo Modo keramične serije je kompaktna, kar je zelo pomembno v kopalnicah, velikih 2,8 m2. Po drugi strani je visoka kakovost izdelkov popolna za opremljanje kopalnice za mlade zaradi svoje funkcionalnosti in trpežnosti. Zahvaljujoč tehnologiji brez roba so izredno enostavni za čiščenje. Dvojno splakovanje je standard v teh kopalnicah, kar pripomore k manjši porabi vode. Moderen dizajn, visoka kakovost in preudarna uporaba virov gredo tu z roki v roki.

Dejstva

Geberit Know-how

Geberit Know-how

  • Inštalacijski sistem Kolo Technic Gt
  • Kolo Modo Rimfree WC keramika

Slike