Kjer glasba zaigraHouse of Music, Budimpešta (Madžarska)

“House of Music Hungary” v zgodovinskem parku v madžarski prestolnici Budimpešti z lahkotnostjo tvori harmonijo med naravo in umetnostjo. Arhitektura privablja prebivalce, da vstopijo in prisluhnejo.

Zdi se kot da poganja ogromna goba iz tal v mestnem parku Budimpešte. Raste med in okoli dreves. To je odgovor japonskega arhitekta, Sou Fujimota, na vprašanje v arhitekturi: kaj pomeni zgraditi novo stavbo v zgodovinskem parku?

Doživetje parka v zaprtih prostorih

Kdor koli vstopi v 9.000 m2 veliko kulturno hišo s koncertnimi dvoranami, muzejem, knjižnico in številnimi prostori za delavnice, bo vsaj na vhodu z eno nogo v 200 let starem parku Budimpešte. Sou Fujimora je pri oblikovanju strehe navdihnila oblika zvočnih valov. Hkrati pa skozi igrivo valovito kupolo prodira približno 100 niš različnih oblik in velikosti, podobnim kraterjem, v katerih rastejo drevesa v parku. Strešna konstrukcija poskrbi, da se objekt harmonično zlije z okolico.

Meja med notranjostjo in zunanjostjo je v tej stavbi zabrisana, vendar ne samo navpično, temveč tudi vodoravno. Fasada je sestavljena iz 94 toplotno izoliranih steklenih plošč, ki so visoke do 12 metrov. Obiskovalci koncerta so tako vedno obkroženi z naravo, tudi v prosojni vhodni avli.

Odprto vsem

Tako kot park še naprej raste v stavbi, ima mojstrstvo te kulturne ustanove tudi svoj učinek v parku. Za to poskrbijo odprti odri, ki so zaščiteni s streho, a odprti na vse strani. Skratka, na nekaterih koncertih se lahko enostavno sedi v parku.

Odprtost do narave in do občinstva je zaščitni znak te kulturne stavbe. »House of Music Hungary« s svojo arhitekturo dokazuje, da sta umetnost in kultura del mesta in njegovega vsakdana, ki sta odprti in dostopni vsem.

Odličen dizajn in trajnost

Ni čudno, da je “ House of Music Hungary “ pritegnila pozornost mednarodne arhitekturne in kulturne skupnosti. Leta 2019 je bila na prestižnem tekmovanju International Property Awards v Londonu razglašena za najboljši javni arhitekturni projekt v Evropi, leta 2020 pa je zmagala v kategoriji za najboljšo uporabo glasbe pri razvoju nepremičnin na podelitvi nagrad American Music Cities.

Pozornost je pritegnil tudi trajnostni koncept te stavbe. Vključuje ne le energetsko učinkovito tehnologijo ogrevanja in hlajenja, temveč tudi maksimalno porabo naravnih virov dnevne svetlobe in deževnice. Geberit je s sistemi za splakovanje in odvodnjavanje prispeval k učinkovitemu ravnanju z odpadno vodo. Poleg tega je Geberit podprl elegantno notranjo opremo s kopalniško keramiko Selnova Comfort in Smyle.

Dejstva

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Slike