Hiša na leduIcefjord Center, Ilulissat (DK)

Glavno sporočilo centra Icefjord je izginjanje spektakularne polarne pokrajine na zahodu Grenlandije. Posebna oblika stavbe je predstavljala izziv za lokalno sanitarno podjetje.

Skoraj noben človeški izdelek ne more tekmovati z lepoto divjine, celo arhitektura ne. Ni naključje, da je Ilulissat Icefjord na zahodni obali Grenlandije uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine: Vsak dan se s sosednjega ledenika Sermeq Kujalleq odtrga 70 milijonov ton ledu, ki se steka v 6 km širok in 55 km dolg fjord. Tako majhne in velike ledene gore plujejo v zaliv Disko in dajejo vtis skoraj neizčrpne sile narave.

Vtis je zavajajoč. Tukaj, severno od polarnega kroga, je narava še posebej krhka. V zadnjem desetletju se je velikost ledenih mas v fjordu prepolovila.

Krilo, ki ga je odpihnil veter

Ledenik Sermeq Kujalleq vsak dan proizvede okoli 70 milijonov ton ledu, ki prečka fjord proti morju v obliki ledenih gora, kosov ledu in plošč. (© Adam Mørk)

Ranljivost te divjine se odraža v centru Icefjord Centre arhitektke Dorte Mandrup v Ilulissatu. Center za obiskovalce, zgrajen na visoki planoti na robu tretjega največjega grenlandskega mesta, nima le razgleda na spektakularen zaliv s plavajočimi ledenimi gorami. S svojo obliko krila se zliva s to vetrovno in snežno pokrajino.

Nosilna konstrukcija vidnih jeklenih okvirjev, lesenih elementov in oken od tal do stropa ima ključno vlogo pri usklajevanju osamljene stavbe z okolico. Podolgovata silhueta stavbe, zavita v sredino, omogoča tudi, da skozi trikotna in kvadratna okna vidimo vedno nove dele območja.

Zlasti ukrivljena oblika stavbe je predstavljala izziv za vodovodno podjetje. “Tako jaške kot vse cevi je bilo treba namestiti v ukrivljene stene,“ pravi Jesper Bredahl, solastnik podjetja VVS og El Firmaet A/S iz Ilulissata. Odločitev za izdelke Geberit je bila zanj in njegovega poslovnega partnerja Jesperja Hjorda Hansena preprosta: “Sistemi Geberit so varni in zanesljivi še dolgo po končani montaži.“

Led v vsej svoji raznolikosti

Streha Icefjord centra je tudi terasa. (© Adam Mørk)

Glavno sporočilo centra Icefjord in osrednji element grenlandske pokrajine je led, ki ga ogrožajo podnebne spremembe.

Razstava, ki jo dopolnjujeta laboratorij za led in kino, s pomočjo fizičnih predmetov in digitalnih medijev pripoveduje zgodbo o ledu, njegovem fizičnem nastajanju in spreminjanju, seizmografsko merljivih premikih in njegovi vlogi v zgodovini podnebja.

Prav ta kombinacija znanosti, arhitekture in narave širi naše razumevanje ledu in njegovega pomena daleč prek meja Grenlandije.

"Kakovost in zanesljivost"Vprašanja Jesperja Hjort Hansena in Jesperja Bredahla, vodovodnega in električnega izvajalca na Grenlandiji

Jesper Bredahl, solastnik podjetja VVS og El Firmaet A/S v Ilulissatu.(© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, solastnik podjetja VVS og El Firmaet A/S v Ilulissatu. (© Adam Mørk)

Po čem se vaše delo razlikuje od vodovodnih podjetij na celini na Danskem?

V zimskih mesecih, ki trajajo od enega do štirih mesecev, so temperature med -15 in -20 stopinj. To zahteva zimske varnostne ukrepe, kot so ogrevani šotori.

Ali opravljate namestitvena dela tudi v zimskih mesecih?

Vsa zunanja dela moramo končati do 1. oktobra. Pozimi delamo v notranjosti stavbe.

Ali potrebujete tudi posebne rešitve ali izdelke?

Dejansko uporabljamo predhodno izolirane vodovodne in odtočne cevi s sledilnim ogrevanjem

To ni prvič, da ste se odločili za izdelke Geberit. Kaj vas je prepričalo?

Vsekakor kakovost in zanesljivost izdelkov Geberit.

Jesper Hjort Hansen in Jesper Bredahl
Jesper Hjort Hansen in Jesper Bredahl sta solastnika podjetja VVS og El Firmaet A/S iz Ilulissata. Podjetje posluje že več kot 20 let in trenutno zaposluje približno 100 ljudi.
Podjetje VVS og El Firmaet A/S je bilo ustanovljeno kot tradicionalno vodoinštalatersko podjetje, vendar se je razvijalo naprej in danes ponuja storitve na področju vodovodnih, električnih, ogrevalnih, izolacijskih in kovinskih del ter popravil avtomobilov.

Dejstva

Geberit Know-how

Izdelki Geberit, uporabljeni v projektu
  • PE cevni sistem za odvajanje vode
  • Sigma splakovalniki
  • Duofix inštalacijski sistem
  • Sigma 70 aktivirne tipke