Simfonija v zelenem in modremDe Doelen v Rotterdamu (NL)

Upravljanje z vodo je osrednji vidik koncepta prenove kulturnega centra De Doelen. Pluvia, sistem za odvodnjavanje streh podjetja Geberit, je pri tem dragocena podpora.

V veliki koncertni dvorani De Doelen, večnamenskega kulturnega centra v Rotterdamu, odmeva bučen aplavz. Nizozemski filharmonični orkester je pravkar izvedel Simfonijo št. 6 P. I. Čajkovskega. Vendar se tega verjetno ne zavedajo vsi obiskovalci: Akustika v nacionalnem spomeniku De Doelen se od prenove leta 2020 ni samo bistveno izboljšala. Nad glavami obiskovalcev koncerta se dogaja nekaj resnično fascinantnega: prenovljena streha De Doelen je odličen primer trajnostnega upravljanja z vodo.

Del mednarodne pobude za trajnostni razvoj

Ravna streha meri več kot 2500 m2 in poteka okoli bakrene strehe velike koncertne dvorane. (© Plotvis and Kraaijvanger Architecten)

Prenova stavbe De Doelen je potekala v okviru mednarodnega projekta “7 Square Endavour“.

Namen te mednarodne pobude na sedmih različnih lokacijah po svetu je urediti območja, ki bodo primerna za prihodnost, in preprečiti negativne učinke urbanizacije, kot so onesnaževanje, vročinski stres in poplave.

Streha v zeleni in modri barvi

Dva arhitekta Dave Hoffers (desno) in Carlo Bes pri De Doelenu

Zelena in modra streha s teraso De Doelen - zlasti njen sistem za upravljanje vode - je osrednjega pomena.

Okrog bakrenih stranic velike koncertne dvorane je na strehi na več kot 2500 m2 veliki površini zasajenih 84 različnih vrst avtohtonega cvetja, trav in zelišč. Vgrajenih je bilo celo pet velikih prostorov za žuželke.

Zelene površine se namakajo z deževnico. V ta namen je bil na strehi nameščen 300 m3 rezervoar za vodo. V njem je deževnica speljana v blažilnik - tudi s pomočjo sistema za odvodnjavanje streh Pluvia podjetja Geberit.

Manj poplav, boljša kakovost življenja

Sistem za upravljanje z vodo ne pomaga le preprečevati poplav, temveč shranjena voda hrani tudi rastline na strehi, zelenje pa pomaga pri hlajenju stavbe. Zadovoljna je tudi nacionalna organizacija za kulturno dediščino: zasnova strehe De Doelen je bila usklajena z organom za kulturno dediščino in dokazuje, da lahko tudi nacionalni spomenik po prenovi prispeva k izboljšanju kakovosti življenja v mestu.

V imenu trajnostiIntervju z Davom Hoffersom, arhitektom pri Citadel Aannemingsbedrijf B.V.

Sistem za odvodnjavanje strehe Geberit Pluvia

Citadel je v zadnjih letih na stavbi De Doelen izvedel več del, med drugim tudi na področju upravljanja z vodo. Arhitekt Dave Hoffers nam na kratko predstavi zakulisje.

Kaj je bil izziv pri stavbi De Doelen?

Prejeli smo predlog inženirskega podjetja, ki ga je naročilo mesto. Zasnovali so standardni pretočni sistem za deževnico. Naša naloga je bila preveriti, ali je ta sistem sploh mogoče izvesti v stavbi.

Kakšne so bile razmere na gradbišču?

De Doelen je poln cevovodov, električnih in zvočnih inštalacij. Za običajen sistem zbiranja deževnice preprosto ni bilo prostora. Zato je bilo prvotno zamisel nemogoče uresničiti.

Kakšna je bila na koncu rešitev?

Razviti je bilo treba nov sistem, da bi izpolnili zahteve modrozelene strehe. To smo nato uresničili - s sistemom za odvodnjavanje strehe Pluvia podjetja Geberit. Razlog za to je bil, da smo zaradi omejenega razpoložljivega prostora iskali čim manjše cevi. Pluvia je bil edini razpoložljivi sistem, ki je izpolnjeval te zahteve.

Kaj ste se naučili pri tem projektu?

Odkar smo zmagali na razpisu, smo v podjetju De Doelen prevzeli različne druge naloge. Stavbo poznamo kot lastno dlan. (smeh) In vemo: V stavbi De Doelen ne smete delati, ko igra orkester, saj je preglasno.

O družbi Citadel

Citadel Aannemingsbedrijf B.V. je vsestransko gradbeno podjetje v regiji Rotterdama. Pri svojem delu se osredotoča na (novo) gradnjo in prenovo stavb, kot so muzeji, konferenčni centri in parkirišča. Med njimi sta Pomorski muzej in Naravoslovni muzej v Rotterdamu. Podjetje je leta 2013 ustanovil Jan van Lint.