Revolucija splakovalnikov v osrčju ParizaConcorde La Fayette, Pariz (FR)

Luksuzni hotel v Parizu spominja na urbani razvoj sedemdesetih let prejšnjega stoletja in dokumentira začetke tehnologije splakovanja Geberit: opremljen je bil z več kot 1000 splakovalniki Geberit.

V osrčju Pariza, le nekaj kilometrov od Slavoloka zmaga in slavnih Elizejskih poljan, stoji nebotičnik, ki ne ponazarja le zgodovine podjetja Geberit, temveč tudi strukturne spremembe v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Beton – simbol moči

Po drugi svetovni vojni – z razvojem turizma in povečanjem števila konferenc – je skupina arhitektov dobila naročilo, da na nekdanjem pustem območju zgradi luksuzni hotel. Nastal je hotel Concorde La Fayette, 190 metrov visoka betonska stavba z več kot 38 nadstropji, ki je bila odprta leta 1974.

Betonska fasada je prekinila s tradicionalnimi arhitekturnimi slogi. V povojni Evropi je beton veljal za sredstvo modernosti v arhitekturi in je simboliziral napredek, moč ter funkcionalnost. Vendar pa pomen hotela kot sodobnega arhitekturnega dela presega zgolj estetiko. Novi standardi so bili postavljeni tudi na področju sanitarne tehnologije. Concorde La Fayette je bile den prvih hotelov svojega časa, ki je bil opremljen z impresivnim številom več kot 1000 splakovalniki podjetja Geberit.

Zaupanje v sanitarno tehnologijo podjetja Geberit

Zunanjost hotelskega kompleksa betonskega videza se do danes skoraj ni spremenila. (© Daniel Osso)

Podjetje Geberit je bilo že takrat mednarodno znano po visokokakovostnih sanitarnih rešitvah. V zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoiletja so bili na trg lansirani pionirski izdelki s prvim splakovalnikom iz PVC plastike in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s PVC podometnim splakovalnikom.

Hotel je čez leta doživel različne spremembe. Leta 2013 je bil prodan, prenovljen in ponovno odprt pod novim imenom. Tudi po prenovi so ostali splakovalniki Geberit. Poleg tega je bilo vgrajenih 600 inštalacijskih sistemov Geberit Duofix za prhe in aktivirne tipke Sigma30 v svetlem kromu. V pol stoletja, odkar je bila stavba zgrajena, je nekaj ostalo stalnica: zaupanje v kakovost izdelkov Geberit.