Umetelno uprizorjena kulturna stavbaChangzhou Culture Plaza, Changzhou (Kitajska)

Changzhou Culture Plaza bogati kulturno življenje v kitajskem velemestu Changzhou. A arhitekturna uresničitev te izjemne zgradbe je tudi podvig.

Changzhou leži na vzhodni obali Kitajske, 180 kilometrov in le nekaj ur vožnje od Šanghaja. Mesto ima 5,2 milijona prebivalcev in je ena najpomembnejših industrijskih metropol na območju delte reke Jangce.

V Changzhouju center mesta raste in z njim tudi kulturna ponudba. Leta 2020 je bil Changzhou Culture Plaza zgrajen na površini 17 hektarjev, kar je enakovredno več kot 23 nogometnim igriščem. Skupaj s sosednjo mestno hišo in velikim gledališčem Changzhou na severu tvori kulturno središče Culture Plaza nov center metropole.

Šest jih postane ena

Kulturni objekt je rezultat mednarodnega natečaja, ki je bil razpisan leta 2012, na katerem je zmagala zasnova nemških arhitektov Gerkan, Marg in partnerji (kratko gmp). Nastalo je šest identičnih prostostoječih enot - vsaka 70 x 70 metrov dolga in dvostransko izdolbena. Kot gobe se dvigajo 50 metrov v zrak.

Arhitekti so posamezne enote zgradili tako, da skupaj tvorijo eno celoto. Vendar so iz različnih perspektiv njihove zaobljene fasade videti drugače. Skozi park in med stavbnimi deli vijuga reka v umetni strugi. Stopnišče ustvarja povezavo do trgovin in bližnje podzemne postaje v kleti.

V središču med posameznimi enotami je oblikovan pokrit urbani prostor za javne prireditve. Kulturno življenje pa se odvija tudi notri. Vseh šest enot ima svoj vhod. Tu so knjižnica, hotel, muzeji in umetniške galerije ter pisarne in poslovni prostori.

Igra svetlobe na fasadah

Posebnost tega projekta je tudi fasada. Pravokotna fasada, ki ovija stavbo, je sestavljena iz naravnega kamna, zraven pa so vodoravno vgrajene aluminijaste letve. Skupaj ustvarjajo senčnik za zaščito pred soncem. Steklena fasada krasi ukrivljene stranice stavbe. Kamnite in steklene površine dodajajo ritmičen, barvit kontrast pri dnevni svetlobi.

Geberitov sistem odvodnjavanja

Enote so sestavljene iz jeklenih konstrukcij. Zgornja nadstropja se uporabljajo tudi za razstave. Na strehi je nameščen sistem za odvodnjavanje Geberit Pluvia, ki pokriva skupno 28.000 kvadratnih metrov površine na višini 50 metrov.

Dejstva

Geberit Know-How

Slike