Načrtovanje majhnih kopalnic | Geberit.si

Oblikovanje funkcionalnih kopalnic

Carsten Wraae Jensen iz arhitekturnega biroja Bjerg Arkitektur A/S (© Wilfred Gachau)

V okviru mednarodnega natečaja Geberit je šest evropskih arhitektov zasnovalo kopalnice v izmeri 6 m². Na natečaju je zmagal danski arhitekturni biro Bjerg Arkitektur s svojim delom “Serenity“.

Moč dizajna je v tem, da uporabnikom kopalnice daje občutek miru in spokojnosti. »Uporabljamo les, material, ki je živ in vzbuja čustva. Kopalnica je eden redkih prostorov, v katerem lahko zapremo vrata in smo popolnoma sami. V sproščenem vzdušju bi se morali počutiti dobro,« pravi Carsten Wraae Jensen, vodja projekta in arhitekt pri Bjerg Arkitektur. Odgovor na vprašanje, kako oblikovati majhno kopalnico, je preprost: čim bolj funkcionalno.

Prostor za shranjevanje

Prostor za shranjevanje je pomemben dejavnik v kopalnici. Za oblikovalce je umivalnik dobro izhodišče, ko gre za načrtovanje kopalnice. Tu se sprejemajo odločitve o tem, koliko dodatnega prostora za shranjevanje je potrebno načrtovati. Umivalniki z omarico so praktični, saj že v razpoložljivem prostoru ponujajo kar nekaj prostor za shranjevanje.

»Ko vstopite v prostor, ne smete opaziti stvari, ki jih shranjujete v kopalnici. Namesto tega poskusite najti sistem in skriti vsakodnevne kopalniške predmete,« pojasnjuje Carsten Wraae Jensen. Na ta način prostor za shranjevanje zagotavlja prostor za predmete, ki jih redno potrebujete, ne da bi motili mir kopalnice.

Svetloba in prostor

Carsten Wraae Jensen dodaja: »Želeli smo ustvariti prostor, ki je hkrati trajnosten in funkcionalen. Nismo želeli integrirati elementov, ki samo izgledajo dobro. Morali so biti tudi praktični.« Svetlo vzdušje s svetlimi materiali in integrirano svetlobo v ogledalu je bilo zato zelo pomembno. Oboje naredi prostor videti bolj obsežen in prostoren.

Čutno doživetje

Poleg otipljivih funkcij na zasnovo kopalnice vplivajo tudi vidiki, kot je enostavno čiščenje. Pri tem igrajo vlogo prostorne površine, dobra svetloba in materiali, ki jih je enostavno čistiti. Zato ni presenetljivo, da je “Serenity“ na koncu zmagal. Osredotoča se na nezapletene izdelke, ki jih je enostavno čistiti in so videti elegantno, poleg tega pa jih je zaradi enotnih površin enostavno vzdrževati.

Pet nasvetov za načrtovanje majhnih kopalnic

1. Načrtujte prostor: Se vam zdi, da vaše želje daleč presegajo ponujeni prostor? Vaš prvi korak je, da vse naštejete in razvrstite po prioritetah. Za vsako željo se najde rešitev. Priporočljivi so umivalniki z omaricami in tudi nizke omarice. Ti bodo zagotovili velik del potrebnega prostora.

2. Več predalov: Odvisno od vaših želja in konstrukcijske situacije lahko vgradimo tudi umivalne omarice z več predali.

3. Ostanite prilagodljivi: Z organiziranimi škatlami lahko prostor za shranjevanje v predalih organizirate individualno. Sistem shranjevanja in razporeditve naj bo čim bolj prilagodljiv, saj se zahteve po prostoru in shranjevanju v kopalnici s časom spreminjajo.

4. Uporabite omarico z ogledalom: Omarice z ogledali ponujajo dve funkciji v enem izdelku: prostor za shranjevanje in svetlobo. Opcijsko so na voljo tudi omarice z ogledalom, ki jih lahko vgradite v steno in naredijo kopalnico še prostornejšo.

5. Mislite na prihodnost: Kontinuirana zasnova kopalnice omogoča dostop brez ovir do vseh prostorov. Pršne površine, ki segajo v tla, izgledajo moderno in hkrati nudijo maksimalno udobje.

Izdelki za več prostora v kopalnici

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici