Kopalnice nekoč in danes

Je prhanje za vas kot neke vrste mini oddih? Trenutek, ki je samo vaš, malce udobja za vaše telo in dušo.

Čas, namenjen samo vam. Kje lahko to najdemo v svojem vsakodnevnem življenju? Točno – v kopalnici, pod prho. Ko topla voda počasi teče po vaši koži in vam povzroča ščemenje, nežen tok vode pa masira vaše lasišče in vam omogoča globlje dihanje. Na koncu niste samo čisti, temveč tudi sproščeni. Povedano na kratko: v svoji koži se počutite udobno. A voda ni vedno predpostavljala čistoče in sprostitve. V 17. in v začetku 18. stoletja je umivanje z vodo veljalo za nezdravo dejavnost, ker so ljudje mislili, da voda prenaša in povzroča bolezni, če pride v stik s kožo.

Otrok, ki se kopa v kadi
Geberit Citterio

Prava priročnost

Kopalnica s prho je dandanes precej običajen pojav, kajne? No, v veliko delih sveta je res tako. A vse do sredine 19. stoletja je bilo povsem normalno obiskati javne objekte za kopanje in umivanje, kjer si poskrbel za svojo osebno higieno. Naši dedki in babice se še vedno spomnijo, kako se je vsa družina zbrala v kuhinji ob sobotah zvečer, ko so vsi člani drug za drugim skočili v kad. Šele sredi 20. stoletja je kopalnica postala namenski prostor v domu. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je bil videz kopalnice sekundarnega pomena: funkcionalni vidiki vsakodnevnega umivanja so bili v ospredju. Kopalnice so bile majhne in posebna pozornost je bila namenjena zagotavljanju zasebnosti. Šele okrog leta 2000 je kopalnica dobila novo obliko bolj odprtega prostora, pogosto prostornejšega brez pršnih kabin iz neprosojnega stekla in ločilnih sten.

Zdravje in dobro počutje

Danes, v času kulta čaščenja telesa, preživljamo v kopalnici vse več in več časa in smo razvili lastne osebne rituale za dobro počutje in skrb zase. Glede na raziskavo organizacije Gesellschaft für Konsumforschung (Združenja za potrošniške raziskave) je 41 % anketirancev povedalo, da je kopalnica zanje pomemben prostor za oddih. 70 % jih je povedalo, da je sprostitev zanje pomembna. Wellness prhe, aromaterapevtski programi in posebni svetlobni učinki postajajo vse bolj priljubljeni, enako pa velja tudi za zvočno in zabavno tehnologijo. Še eno zanimivo dejstvo, ki izvira iz raziskave, je, da se je 70 % anketirancev, starejših od 55 let, strinjalo, da je »osebna higiena pomemben razlog, da se počutim mlad/-a«.

Vizualni dizajn je prav tako pomemben

Mimogrede: vsi, ki bi si želeli ustvariti popolno počutje v kopalnici, upoštevajte dizajn, materiale in teksturo v prostoru in pri opremi, pa tudi pravo razsvetljavo. Samo visokokakovostna oprema v kombinaciji z individualnimi rituali skrbi zase lahko ustvari popolno okolje za dobro počutje in prostor, kjer se lahko sprostite in pustite ustvarjalnim idejam, da pridejo na plan.

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici