Kakovostno pohištvo za kopalnico

Vlaga v kopalnici je lahko problem za pohištvo. Vodne kapljice iz umivalnika, WC-ja, prhe, kopalne kadi se širijo po kopalnici in povzročajo visoko vlažnost, ki lahko poškoduje pohištvo, če le-to ni narejeno tako, da ustreza pogojem kopalnice. In prezračevanje kopalnice ni dovolj samo po sebi.

Če vlaga pride do lesa, lahko prizadeta območja začnejo nabrekati. Toda vlažne lesene plošče na kopalniškem pohištvu lahko spremenijo tudi obliko. V najslabšem primeru se predali in vrata omar morda ne bodo več pravilno prilegali. Toda z izbiro pravega pohištva lahko preprečite vse vrste nadlog v kopalnici.

Toda na kaj je treba biti pozoren pri nakupu kopalniškega pohištva?

Pri izbiri pohištva za kopalnico sta pomembna dva dejavnika: material, iz katerega je izdelano pohištvo, in njegova površina.

Uporabljeni material

Les je najpogosteje uporabljen material za kopalniško pohištvo. Na voljo je v različnih oblikah: vezane plošče, iverne plošče, plošče MDF ali masivni les. Les se glede na sestavo različno odziva na vlago v zraku, zato je različno primeren za kopalniško pohištvo.

  • Vezane plošče so verjetno najboljša izbira. Ker je lepljen prečno, veliko manj spreminja svojo obliko kot masivni les. Nabrekanje zaradi vlage ni tako problematično kot pri drugih vrstah lesa. Material je tudi zelo odporen proti upogibanju in ga je enostavno privijačiti; z drugimi besedami, je funkcionalen in dobra izbira za kopalniško pohištvo.
  • Plošče MDF so sestavljene iz lesnih vlaken, ki so pomešana z lepilom in stisnjena. Površina je gladka, kar pomeni, da je primerna za folije in lake. Vendar so veliko težji od ivernih plošč in tudi dražji. So precej vodoodporni, zato so popolnoma primerne za uporabo v kopalniškem pohištvu. Pri dobri foliji ali laku plesen ali nabrekanje nista težava.
  • Surova iverna plošča ni primerna za kopalnice, saj ob vlagi nepovratno nabrekne. Vendar se temu lahko izognete z dobrim tesnjenjem površine. Komplet kopalniškega pohištva iz iverala tako načeloma ni slaba ideja. Navsezadnje je odvisno od kakovosti obdelave.
  • Masivni les se pod vplivom vlage hitro razširi. Tega ne morejo spremeniti niti najboljši gradbeni ukrepi. Poleg tega je razmeroma drag. Zato odsvetujemo kopalniško pohištvo iz masivnega lesa.
Pohištvo Geberit Selnova

Površine

Ker leseni materiali, ki jih je mogoče uporabiti, niso preveč privlačni in so celo v idealnem primeru še vedno občutljivi na vodo v zraku, potrebujejo premaz. Obstajajo različni načini.

Folije so najenostavnejše in tudi cenovno najbolj dostopne. Kakovost je odločilen dejavnik. Nekakovostne folije na kopalniškem pohištvu so občutljive na praske in se rade odlepijo. Tako voda poškoduje pohištvo. Visokokakovostne debele folije, kot jih uporablja Geberit, pa so robustne in enostavne za vzdrževanje.

  • Melamin je laminat iz smole, dekorativnega papirja in prozornega zgornjega sloja. Material je zelo trpežen - zato je dobra izbira za kopalnico.
  • Pravi lesni furnir je prilepljen na iverne plošče ali MDF plošče kot približno en milimeter debela plast lesa. Na videz je zelo podoben pohištvu iz masivnega lesa. S furnirjem je pohištvo cenejše, a bolj stabilno kot iz masivnega lesa. Seveda je treba sprednjo stran iz pravega lesa premazati, lakirati ali pobeliti, sicer je občutljiva na visoko vlažnost v kopalnici.
  • Lak zagotavlja priljubljen učinek visokega sijaja za kopalniško pohištvo. Vendar je to drago, zlasti zaradi zahtevnega postopka: po lakiranju je treba površino zbrusiti in polirati.
  • Steklo ima dobro znano prednost, da je popolnoma neobčutljiv na vlago. Pri kopalniškem pohištvu se steklo običajno kombinira z MDF ploščo ali iverno ploščo, ki je običajno pobarvana belo, črno ali antracitno sivo. Steklo zagotavlja učinek visokega sijaja in dodatno zaščito kopalniškega pohištva pred vlago.

Izdelki, ki so enostavni za uporabo

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici