Kako majhen je lahko umivalnik?

Ni naključje, da se je projekcija, tj. globina stoječega umivalnika, skozi čas ustavila pri okrog 48 centimetrov. Tej dimenziji pa običajno niso prilagojeni samo keramični izdelki, temveč tudi ujemajoče se enote opreme in celo armature.

Tako kot pri številnih drugih rečeh, ki jih uporabljamo vsak dan, so tudi ti elementi standardizirani zaradi industrializacije. V preteklosti so bili umivalniki precej večji, a se današnji trendi premikajo proti minimalizmu, so pa se seveda skozi leta zmanjšala tudi stanovanja, njihove kopalnice ter stranišča za goste. A ta minimalistični trend se ni povsem ustavil pri 48 centimetrih. Dandanes obstaja veliko majhnih umivalnikov s projekcijo 37 ali celo 25 centimetrov, ki so popolno zasnovani za majhna stranišča za goste.

Umivanje rok v umivalniku

Nizozemske želje

To, kar velja za sprejemljivo, je stvar opazovalca – in če se ozremo na Nizozemsko, hitro ugotovimo, da nas bodo njihove želje precej presenetile. Gre za narod, ki je dobesedno obseden z majhnimi formati, česar ni mogoče takoj razumeti, če upoštevamo povprečno višino Nizozemcev in Nizozemk. Dejansko se za temi željami ne skriva noben konkreten »fizičen« razlog, temveč so te povezane z (arhitekturno) tradicijo.

Vprašanje skladnosti

Tradicija ali kaj drugega – katere dejavnike morate upoštevati, če želite opremiti stranišče za goste z majhnim, vendar brezhibnim umivalnikom?

  • Ko gre za dizajn umivalnika, mora biti ta kar največji, če delate z zelo omejenim prostorom. Pogosto boste našli asimetrične dizajne, pri katerih je armatura nameščena na strani. S takšno rešitvijo lahko svoj umivalnik kar najbolj izkoristite, ostane pa vam še nekaj prostora za poličko.
  • Seveda morajo biti umivalniki tudi dovolj globoki, da boste lahko pod vodo držali obe roki. »Preizkus« v enem od naših razstavnih prostorov vam lahko enostavno pomaga najti pravo globino.
  • Velikost armature: dobro bi bilo, da si natančneje ogledate tako umivalnik kot tudi armaturo in še posebej mesto, kjer voda pade na keramiko. Proizvajalci armatur pogosto ponujajo manjše armature v linijah izdelkov, ki so zasnovane posebej za rešitve za stranišča za goste. Celo majhni umivalniki so lahko zelo lepi, če so opremljeni z ujemajočo se armaturo.

V ozki kopalnici ali majhnem WC-ju za goste naj umivalnik ne zavzema preveč prostora, a naj bo vseeno praktičen in privlačen. Torej, kako se tega lotiš? Ti nasveti vam bodo pomagali:

Xeno² umivalnik (© Geberit)

1. Umivalnik standardne velikosti ima globino 55 centimetrov. Toda v ozkih ali majhnih kopalnicah pogosto ni toliko prostora. Tu pridejo v poštev ožji umivalniki. Obstaja vrsta manjših umivalnikov z globino od 20 do 25 centimetrov. Dobra ideja je prostorsko varčen umivalnik iz kopalniške serije Geberit Xeno², iCon, Smyle ali Selnova.

2. Pameten dizajn: umivalniki niso na voljo le v različnih velikostih, ampak tudi v različnih dizajnih. Ne glede na to, ali je oglat, ovalen ali okrogel, z navpičnim ali vodoravnim odtokom: različne različice so smiselne glede na prostor. V zaprtih prostorih so praktični majhni umivalniki z odtokom za umivalnik, ki prihrani prostor. Ti umivalniki so zasnovani tako, da jih je mogoče kombinirati z ozko omarico za umivalnik ali umivalno ploščo in tako pridobiti več prostora za shranjevanje.

iCon umivalnik za kopalnico za goste (© Geberit)

3. Posebne rešitve za kote omogočajo uporabo majhnih umivalnikov v WC-jih za goste z zahtevnimi tlorisi. Pri Geberitu je zato najbolj primerna serija iCon.

4. Oblika umivalnika: majhen umivalnik pomeni manj odlagalne površine. Od oblike umivalnika je odvisno, koliko prostora bomo pridobili. Če se odločite za simetrično obliko s stransko armaturo, je lahko na keramiki še vedno dovolj prostora za vsakodnevne kopalniške pripomočke.

5. Funkcionalnost je pomembna. Tudi pri manjših umivalnikih je pomembno, da je dovolj prostora za umivanje rok. Umivalnik mora biti dovolj globk, da lahko držite roke popolnoma pod vodo. To lahko preverite v razstavnem prostoru.

6. Prostor lahko prihranite tudi s stenskimi armaturami. Priporočljivo je, da si armaturo ogledate skupaj z umivalnikom. Tako lahko preverite, kje vodni curek zadane keramiko in se tako izognete špricanju vode. Proizvajalci armatur ponujajo tudi modele, ki so krajše oblike in tako bolj primerni za manjše umivalnike v kopalnicah za goste.

Izdelki za več prostora v kopalnici

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici