KAKO MAJHEN JE LAHKO UMIVALNIK?

Ni naključje, da se je projekcija, tj. globina stoječega umivalnika, skozi čas ustavila pri okrog 48 centimetrov. Tej dimenziji pa običajno niso prilagojeni samo keramični izdelki, temveč tudi ujemajoče se enote opreme in celo armature.

Tako kot pri številnih drugih rečeh, ki jih uporabljamo vsak dan, so tudi ti elementi standardizirani zaradi industrializacije. V preteklosti so bili umivalniki precej večji, a se današnji trendi premikajo proti minimalizmu, so pa se seveda skozi leta zmanjšala tudi stanovanja, njihove kopalnice ter stranišča za goste. A ta minimalistični trend se ni povsem ustavil pri 48 centimetrih. Dandanes obstaja veliko majhnih umivalnikov s projekcijo 37 ali celo 25 centimetrov, ki so popolno zasnovani za majhna stranišča za goste.

Umivanje rok v umivalniku

Nizozemske želje

To, kar velja za sprejemljivo, je stvar opazovalca – in če se ozremo na Nizozemsko, hitro ugotovimo, da nas bodo njihove želje precej presenetile. Gre za narod, ki je dobesedno obseden z majhnimi formati, česar ni mogoče takoj razumeti, če upoštevamo povprečno višino Nizozemcev in Nizozemk. Dejansko se za temi željami ne skriva noben konkreten »fizičen« razlog, temveč so te povezane z (arhitekturno) tradicijo.

Vprašanje skladnosti

Tradicija ali kaj drugega – katere dejavnike morate upoštevati, če želite opremiti stranišče za goste z majhnim, vendar brezhibnim umivalnikom?

  • Ko gre za dizajn umivalnika, mora biti ta kar največji, če delate z zelo omejenim prostorom. Pogosto boste našli asimetrične dizajne, pri katerih je armatura nameščena na strani. S takšno rešitvijo lahko svoj umivalnik kar najbolj izkoristite, ostane pa vam še nekaj prostora za poličko.
  • Seveda morajo biti umivalniki tudi dovolj globoki, da boste lahko pod vodo držali obe roki. »Preizkus« v enem od naših razstavnih prostorov vam lahko enostavno pomaga najti pravo globino.
  • Velikost armature: dobro bi bilo, da si natančneje ogledate tako umivalnik kot tudi armaturo in še posebej mesto, kjer voda pade na keramiko. Proizvajalci armatur pogosto ponujajo manjše armature v linijah izdelkov, ki so zasnovane posebej za rešitve za stranišča za goste. Celo majhni umivalniki so lahko zelo lepi, če so opremljeni z ujemajočo se armaturo.

Izdelki za kopalnico

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici