Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Več informacij najdete v Politiki spoštovanja zasebnosti.

Strinjam se

Varujemo življenja

Higiena pitne vode je prioriteta številka ena

Legionela

Legionela je mikroorganizem, ki živi v vodi in povzroča legionarsko bolezen. Ta je vzrok za več tisoč smrti na leto – samo v Nemčiji zaradi legionarske bolezni umre enako število ljudi kot v prometnih nesrečah. Vodovodni inštalaterji, projektanti sanitarnih sistemov in upravljavci zgradb lahko to tveganje občutno zmanjšajo, saj se z legionelo lahko okužite le, če vdihavate majhne kapljice okužene vode. Do tega pogosto pride med prhanjem.


Kako se pojavijo klice v pitni vodi?

Pitna voda ni nikoli popolnoma brez klic. Kljub temu koncentracija mikroorganizmov in klic običajno ni škodljiva. Resno tveganje se pojavi šele, ko se klice lahko razmnožujejo. Tovrstno razmnoževanje se pojavi samo:

  • v stoječi vodi in
  • pri temperaturah med –25 °C in 50 °C

Ustrezno načrtovana in oblikovana inštalacija pitne vode lahko trajno prepreči ugodne življenjske pogoje za legionelo in ostale klice, na primer mikroorganizem pseudomonas.

Rešitve Geberit za varstvo pitne vode

Higiensko splakovanje z GIS

Higiensko splakovanje prepreči razmnoževanje klic

Higiensko splakovanje Geberit zagotavlja zanesljivo izmenjavo vode v inštalacijah pitne vode. S tem se lahko preprečijo predolga obdobja stagnacije ali neugodne temperature v vodovodnih ceveh. Običajno se uporablja v zgradbah z neredno uporabo, kot so hoteli, gostišča, bolnišnice, šole, telovadnice, vojašnice ali počitniški domovi.

Higiensko splakovanje se lahko upravlja brezžično z aplikacijo za pametne telefone Geberit SetApp. Splakovanje se lahko posamično nastavi do 2 x 15 litrov na minuto. Senzorji temperature in volumetričnega pretoka zagotavljajo, da se med splakovanjem porabi samo potrebna količina vode. S tem se prihrani veliko vode.

Higiensko splakovanje se lahko prek različnih vmesnikov (RS485 ali digitalnega I/O) poveže s centralnim nadzornim sistemom zgradbe.


Higienski filter

Higienski filter za čisto začetno polnjenje

Da se nova inštalacija za pitno vodo med začetnim polnjenjem ali preizkusom tesnosti ne kontaminira, jo je treba napolniti s filtrirano pitno vodo. Higienski filter Geberit zadrži mikroorganizme in delce umazanije ter tako zagotavlja, da v inštalacijo vstopi le higiensko neškodljiva pitna voda. S tem se odpravi tveganje kontaminacije.


Zaščitni pokrov

Zaščitni pokrovi za čiste cevi

Na cevi in fitinge za pitno vodo se v tovarni namestijo plastični pokrovi in zaporni čepi, da se njihova notranjost zaščiti pred kontaminacijo med skladiščenjem in prevozom na gradbišče. Ti pokrovi preprečujejo vstop prahu in umazanije v cevi pred uporabo.Zaščita pred klicami: dovolj toplo in dovolj hladno – in vedno v gibanju

Zgradba z ustreznim sistemom

1

Neredna uporaba

Popolnoma samodejno spiranje

Upravljanje s pametnim telefonom

Higiensko splakovanje Geberit preprečuje daljša obdobja stagnacije v inštalacijah pitne vode. Upravljanje s pametnim telefonom je preprosto in uporabnikom prijazno.

2

Toplotna izolacija

Izogibajte se mlačnosti

Slika – rast legionele

Slika prikazuje rast legionele glede na temperaturo vode. Z dobro toplotno izolacijo ostane hladna voda res hladna in vroča voda res vroča, tako da se mikroorganizmi ne morejo razmnoževati.

3

Komponente in sanitarne naprave

Samo z odobritvijo

Na inštalacije pitne vode se lahko priključijo le odobrene komponente in sanitarne naprave. Poleg tega jih je treba redno čistiti in vzdrževati.

4

Dimenzije

Natančno prava velikost

Fitingi iz Mapress nerjavnega jekla

Premeri cevi, dimenzionirani za dejansko porabo, v nasprotju s prevelikimi zagotavljajo optimalno izmenjavo vode.

5

Vse se pretaka

Ni cevi, ki se ne uporabljajo

Uporabljan cevovod v primerjavi s slepim cevovodom

Voda stagnira v delih cevovoda, ki se ne uporabljajo ali se uporabljajo redko. Legionela se lahko razmnožuje in kontaminira preostali del sistema. Zato priporočamo krožne vode Geberit.

6

Čistost

Dobro zaščitene sistemske komponente

Mapress zaščitni pokrov

Cevi in fitingi Geberit so z embalažo zaščiteni pred umazanijo.

7

Čisti začetek

Preprosto in zanesljivo

Higienski filter

Higienski filter Geberit preprečuje kontaminacijo cevovodov z nehigienično vodo med prvim polnjenjem, na primer med tlačnim testom z vodo.

8

Grelni kotliček

Prevroče za klice

Slika – rast legionele

Slika prikazuje rast legionele glede na temperaturo vode. Grelni kotliček mora biti nastavljen tako, da se voda segreje na vsaj 60 °C. Klice se najhitreje razmnožujejo pri temperaturah med 25 °C in 50 °C.

9

Cevovod za distribucijo požarne vode

Brez možnosti povratnega toka

Cevovod za distribucijo požarne vode

Voda v cevovodih za distribucijo požarne vode čez leta stagnira. Zato je potreben tehnični ukrep, ki preprečuje povratni tok v sistem pitne vode.