Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Več informacij najdete v Politiki spoštovanja zasebnosti.

Strinjam se

Intervju

Daniel Irányi in Tom Stäubli iz dizajn studia Tribecraft v Zürichu.

  • Daniel Irányi
  • Tom Stäubli

Popolno ujemanje oblike, uporabnosti in kakovosti

Daniel Irányi in Tom Stäubli iz oblikovalskega biroja Tribecraft v Zürichu sta moža, ki sta oblikovala družino izdelkov Geberit Monolith. V intervjuju sta pojasnila nekatere posebne značilnosti novih sanitarnih elementov.

Geberit Monolith je inovativen in revolucionaren izdelek na področju oblikovanja kopalniške opreme. Kaj je bil največji izziv, s katerim ste se morali soočiti v fazi oblikovanja?
Daniel Irányi: Element Monolith smo želeli uporabiti, da pretrgamo tradicionalna prostorska razmerja v kopalnici. Za splakovalnik, umivalnik in bide smo si zamislili novo vlogo. Zato smo povsem spremenili položaj elementa Monolith. Popolno ujemanje oblike, funkcionalnosti in kakovosti, ki ga kaže ta izdelek, je očitno.

Sanitarni elementi za umivalnike, straniščne školjke in bideje Geberit Monolith

»Z elementom Monolith imajo splakovalnik, umivalnik in bide povsem novo vlogo.«
Tom Stäubli


Kateri navdih vas je privedel do te oblike elementa Monolith?
Sama oblika elementa Monolith je precej skromna. Toda kljub temu je z njim v kopalnici mogoče ustvariti izrazit vtis formalnosti. Zato smo veliko časa namenili iskanju pravega razmerja med višino in širino. Hoteli smo poskrbeti, da se bo element Monolith lepo zlival z WC keramiko. Celotna prostornina in steklena površina sta zato morali biti v ravnovesju.

Kako se kopalniški element Monolith med sabo združujejo in dopolnjujejo?
Tom Stäubli: Elementi skupaj tvorijo družino izdelkov. A tako kot v pravi družini, kjer člani družine niso vsi videti enaki, se tudi posamezni sanitarni elementi med sabo razlikujejo, saj se ponašajo z lastnimi značilnimi lastnostmi. Tako vsak izdelek opravlja drugačno nalogo, kar odraža tudi njihova oblika.

Daniel Irányi: Elemente Monolith je mogoče poljubno kombinirati. Toda vsak med njimi mora delovati v okviru svoje zasnove. Sanitarni elementi Geberit Monolith so arhitektonski elementi v prostoru, v družbi katerih lahko zasijejo tudi drugi izdelki, kot so umivalniki ali WC keramika. S prihodom barve umbra se je črni in beli pridružil topel sivorjav odtenek.

»Umbro lahko kombiniramo s toplimi barvnimi odtenki, v kopalnico pa vnese svojevrsten poudarek.«
Tom Stäubli


Zakaj ravno ta barva?
Tom Stäubli: Črna in bela sta izrazito enobarvni in kot takšni primerni za številne situacije, a po drugi strani vedno ne ustvarita toplega okolja. Umbro pa je mogoče brez težav kombinirati, zlasti s toplimi barvami in lesom. Z umbro je v enobarvno kopalnico mogoče vnesti toplino in tako ta učinek še poudariti.