Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Več informacij najdete v Politiki spoštovanja zasebnosti.

Strinjam se

Pogumno skrito

Pogovor s Christophom Behlingom

Industrijski oblikovalec Christoph Behling

Interdisciplinarne skupine v podjetju Geberit razvijajo oblikovalske študije, ki predstavljajo podlago za ustvarjanje novih izdelkov. Eden od primerov rezultatov njihovega dela je »plavajoča tipka«: ta je pravzaprav omogočila nastanek aktivirne tipke Geberit Sigma40 z vgrajenim sistemom za odsesavanje neprijetnih vonjav ter zagotovila inspiracijo za aktivirne tipke Geberit Sigma50 in Sigma60.


Intervju z industrijskim oblikovalcem Christophom Behlingom

Christoph Behling, kaj vam je všeč pri delu s podjetjem Geberit?
Christoph Behling: Podjetje Geberit z vizijo združevanja tehnologije, infrastrukture in estetike ustvarja kopalnice, ki se prav zares spogledujejo s prihodnostjo. Hkrati je dovolj pogumno, da lastnosti svojih izdelkov skrije. Dober primer navedenega je plavajoča tipka, kjer se ne vidi tehnologij ali konstrukcijskih tehnik – z drugimi besedami znanja in izkušenj – zaradi katerega je proizvod to, kar je. Ne vidi se niti najmanjšega dela. Zato je jasno, da se inovacije podjetja Geberit ne začnejo in končajo z zunanjostjo izdelka; torej tipko.

Oblikovni načrt: Christoph Behling

Plavajoča tipka je nastala le kot dizajn brez vsakršnih funkcij. Kako ste prišli iz te točke do ustvarjanja novega izdelka?
Christoph Behling: Funkcionalni vidiki so se pojavili nekaj let pozneje, z izumom sistema za odsesavanje neprijetnih vonjav. Predstavili so mi novo idejo o odvajanju neprijetnega vonja pri viru, kar me je zares navdihnilo. Izvedli smo skupna posvetovanja o tehnologiji, da bi ugotovili, kakšen dizajn bi bil potreben za zagotovitev tega delovanja. Plavajoča tipka je bila ravno pravšnja rešitev, ker je lahko prevzela zahteve delovanja, njen dizajn pa izraža lahkost in zračnost. Na tej podlagi smo razvili aktivirno tipko Geberit Sigma40 z vgrajenim priključkom za odzračevanje smradu.


Študija dizajna plavajoče tipke

Kakšna je bila vaša naloga v procesu oblikovanja plavajoče tipke?
Christoph Behling: Plavajočo tipko sem moral uporabiti kot osnovo za oblikovanje aktivirne tipke Geberit Sigma40, kar pomeni, da sem moral skriti vidne dele in uporabiti prefinjen, nevsiljiv pristop, ki še zmeraj zagotavlja odlično kakovost. Pravi dosežek z vidika dizajna so stvari, ki ostanejo skrite. Taka tipka, ki je diskretna in hkrati zelo preprosta za uporabo, so sanje vsakega arhitekta in notranjega oblikovalca.

Ali ste aktivirne tipke Geberit Sigma50 in Sigma60 oblikovali na navedeni podlagi?
Christoph Behling: Da, in pri aktivirni tipki Geberit Sigma60 smo koncept plavajoče tipke skrčili zgolj na bistvo. Njen dizajn in tehnologija sta zreducirana na osnovo in izjemno preproste ter nevsiljive lastnosti. To je primer dizajna, ki postane umetnost, in se odlično ujema s filozofijo podjetja Geberit.