Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Več informacij najdete v Politiki spoštovanja zasebnosti.

Strinjam se

Intervju z Marcom Lekom

Geberitovo strokovno znanje in izkušnje na področju zvočne izolacije

Most Northview

„De Rotterdam“ je zgradba z največjo površino na Nizozemskem. 150 metrov visoki in 100 metrov široki kompleks ob reki Meuse v okrožju Wilhelminapier v Rotterdamu sestavljajo tri visoke stolpnice, ki stojijo zelo blizu druga drugi in so povezane z velikim, šestnadstropnim podnožjem. V 45-nadstropni zahodni stolpnici so stanovanja, v 41-nadstropni srednji stolpnici pisarne, v 43-nadstropni vzhodni stolpnici pa pisarne in hotel.


Intervju z Marcom Lekom, vodjo projektov v podjetju Sanitair Installatie Hoogendoorn BV

Marco Lek

„De Rotterdam“ je zgradba z največjo površino na Nizozemskem. Katere posebne izzive je bilo treba premagati v tem projektu na področju sanitarne tehnologije?

Marco Lek: Največji izziv je bila ogromna površina zgradbe, njena višina 150 metrov in velika količina s tem povezane odpadne vode, ki jo je treba odvesti navzdol. Običajen sistem odvodnjavanja ni prišel v poštev. Naslednji pomemben dejavnik je bilo nastajanje hrupa v kanalizacijskih vodih. Geberit nam je za rešitev teh vprašanj priskrbel celovite tehnične rešitve, ki niso bile na voljo drugje na trgu.


Katere Geberitove proizvode ste lahko uporabili za rešitev teh težav?

Marco Lek: Sistem odvodnjavanja je dolg več kot šest kilometrov in ima ogromno število priključnih točk. Samo v pisarniških prostorih in hotelu je skupaj 685 stranišč. To predstavlja velik izziv za odvodnjavanje. Za popolno zagotovitev navedenega smo za hotel v vzhodni stolpnici na primer izbrali cevne sisteme Geberit Silent-db20. S slednjimi lahko celo preprečimo oddajanje zvoka iz kanalizacijskih vodov – kljub dejstvu, da gre za tako velik projekt.

Tudi streha je arhitekturno izpopolnjena. Kaj vas je prepričalo, da je v vašem primeru najboljša rešitev sistem odvodnjavanja streh Geberit Pluvia?

Marco Lek: Sistem zagotavlja izjemne rešitve predvsem za zapletene arhitekturne situacije. Glede na konstrukcijske specifikacije sistema Geberit Pluvia nismo mogli položiti pod streho zaradi pomanjkanja prostora. Namesto tega smo morali sistem odvodnjavanja streh vgraditi v betonsko ploščo. Poleg tega smo cevi prekrili z izolacijsko gibko cevjo. Geberit s to rešitvijo zagotavlja dodatno zaščito cevi pred betonom in optimalno zvočno izolacijo.