Kopalniška vrata

Povprečna kopalnica v evropskih stanovanjih meri med 4 in 7 kvadratnimi metri, pri čemer so stranišča za goste še znatno manjša. Ko imaš na voljo tako malo prostora, je treba najti rešitve za prihranek prostora, tudi ko gre za izbiro pravih vrat.

Kopalniška vrata, ki se odpirajo navznoter
Kopalniška vrata, ki se odpirajo navzven
Vrata, ki se odpirajo navzven, prihranijo prostor v kopalnici

Kako prihraniti prostor

V številnih primerih največ prostora verjetno prihranimo z izbiro popolnega mesta za namestitev kopalniških vrat. Vhod v kopalnico bi moral biti širok 90 cm in biti v višini tal, da je kopalnica dostopna tudi z invalidskim vozičkom (če bi to bilo kdaj potrebno). Če se vrata odpirajo v kopalnico, vam bo že samo odpiranje in zapiranje ukradlo skoraj 1 kvadratni meter prostora. Ves ta prostor pa lahko ohranimo uporaben, če vrata namestimo tako, da se odpirajo navzven. Če to ni mogoče, so morda najboljša rešitev drsna vrata.

Vprašanje varnosti

Odpiranje vrat navzven pa predpostavlja več prednosti, ne samo prihranek prostora. Varnost: če vam zdrsne in grdo padete v kopalnici, se morda ne boste mogli premakniti ali pa boste morda celo nezavestni obležali na tleh. Drugi vam ne bodo mogli pomagati, če boste negibni obležali pred vrati, ki se odpirajo navznoter. Če je mogoče kopalniška vrata odpreti navzven, vam lahko kdo hitro in enostavno priskoči na pomoč. Edini predpogoj je, da imajo vrata ključavnico, ki se lahko v nujnih primerih odklene tudi od zunaj.

Dodatna priročnost

Še ena prednost vrat, ki se odpirajo navzven, je ta, da je takšno kopalnico lažje čistiti, saj vam vrata pri tem niso v napoto, vse stene in še posebej tla pa so enostavno dostopni. In nazadnje še beseda ali dve o kakovosti vrat. Kopalnice so zelo intimni prostori: manj hrupa izstopi iz vaše kopalnice, bolj udobno se boste v njej počutili. Prav zato se splača namestiti visokokakovostna kopalniška vrata.

Katera kopalnica je primerna za vas?

Popolna kopalnica lahko izpolni celo vrsto želja in zahtev. In kakšne so vaše potrebe? Ali vam je pomemben prostor, čistoča ali dizajn? So vam všeč izdelki, preprosti za uporabo, ali imate raje posebne dodatke za udobje, ki vam ga nudi npr. straniščna školjka s prho Geberit AquaClean? Ali pa vam je morda ljubši univerzalni dizajn? Ne glede na to, kakšne so vaše potrebe, bomo vaš vsakdan poenostavili s pametnimi rešitvami za kopalnico.

Več prostora v kopalnici
Več čistoče v kopalnici
Več funkcionalnega dizajna v kopalnici
Več udobja v kopalnici
Več dostopnosti za gibalno ovirane osebe v kopalnici
Več preprostosti za uporabo v kopalnici